NavMenu

Oglašena prodaja kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji - Počela privatizacija srpskih banja

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 07.05.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Siegi/shutterstock.com)Ilustracija
Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje objavili su javni poziv za prodaju imovine banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji, čime je i zvanično počela dugonajavljivana privatizacija propalih srpskih banja.

Naime, Vlada Srbije donela je nedavno odluku, a prethodno je to učinio Upravni odbor RF PIO, da se proda taj banjski kompleks, s tim što na prodaju nije izvorište geotermalne vode. Budući kupac će način korišćenja i eksploataciju termalnog izvora regulisati u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Na prodaju je objekat hotela Žubor, ukupne površine oko 16 hiljada kvadratnih metara, kao i bazen, ugostiteljski objekat Prepolac, vila Milica, 14 zgrada u okviru kompleksa. Osim toga, na prodaju su još tri zgrade i zemljište ukupne površine 95.902 kvadrata.

Početna kupoprodajna cena za ceo banjski kompleks je oko 2,6 mil EUR, a prijave se dostavljaju najkasnije do 25. maja.

Pre nekoliko meseci najavljeno je da će upravo Kuršumlijska banja, koja je van fukcije od 2006. godine, biti prva spremna za privatizaciju, kao i da već postoji zainteresovani kupac – Planinka a.d. koja u svom vlasništvu ima Prolom banju i Lukovsku banju, kojima uspešno gazduje.

Početkom 2015. godine privatizacija 30 srpskih banja privremeno je odložena, jer je deo njih bio u sporu države i Fonda PIO o vlasništvu. Vlada Srbije je krajem 2016. godine formirala radnu grupu čiji je zadatak bio da nađe način da se spor prevaziđe, a u rešavanje su bila uključena gotovo sva ministarstva, predstavnici Fonda PIO i pravni stručnjaci.

Po modelu privatizacije Kuršumlijske banje, treba da se nastavi privatizacija i ostalih lečilišta da bi s novim vlasnikom unela i novi sjaj u srpski turizam.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.