NavMenu

Kineske kompanije zainteresovane za proizvodnju visokotehnoloških uređaja i opreme u Malom Zvorniku

Izvor: eKapija Petak, 04.05.2018. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Predstavnici dve proizvodne firme iz Hangdžoa u Kini u četvrtak (3. maja 2018. godine) posetili su opštinu Mali Zvornik, sa idejom da u njoj otvore pogone za proizvodnju visokotehnoloških uređaja i opreme.

Kako se navodi u sajtu opštine Male Zvornik, reč je o kompanijama HZ – Timing i Si chang elektronik, koje se u Kini bave izradom bezbednosnih sistema protiv krađa artikala iz prodajnih objekata, tehničkih sistema zaštite objekata, sistema za evidenciju radnog vremena i sličnih proizvoda.

Privrednike iz Kine ugostili su i sa njima razgovarali predsednik opštine Mali Zvornik ,Zoran Jevtić, predsednik Skupštine opštine, Radovan Tadić i zamenik predsednika opštine, Miloš Radojčić. Jevtić je gostima predstavio opštinu Mali Zvornik i njene privredne potencijale, nakon čega su zajedno obišli prostor industrijske zone u Donjem naselju, gde bi potencijalni investitori mogli da sagrade fabriku.

Tokom razgovora Jevtić je privrednicima iz Kine predočio povlastice koje opština pruža srazmerno broju novozaposlenih radnika, navodeći da se olakšice u slučaju zaposlenja više od 200 radnika, tiču oslobađanja investitora od plaćanja takse za zaštitu životne sredine, komunalne takse za isticanje firme i dobijanja u zakup zemljišta, po vrlo povoljnim uslovima, uz simboličnu naknadu od 1 dinar, te prava na subvencije od oko 2.000 EUR po novozaposlenom radniku, prenosi opštinski sajt.

Goste iz Kine, koji već imaju ostvarenu uspešnu poslovnu saradnju sa pojedinim firmama u Srbiji i poznatim svetskim kompanijama, kao što je Telenor, Bosch i MTS, interesovalo je i kakva je starosna, obrazovna i druga struktura stanovništva u Malom Zvorniku, koliki je broj nezaposlenih, u kom procentu su među radno sposobnim stanovništvom zastupljene žene, koliko iznosi prosečna zarada i čime se stanovništvo pertežno bavi.


U izjavi za medije predstavnik kompanije HZ – Timing, Richard Wang rekao je da je njegova firma veoma zainteresovana za ulaganje i rad u Malom Zvorniku, gde bi angažovala oko 200 radnika, pretežno žena, jer je za posao ručne izrade određenih elemenata u proizvodnji potrebna izuzetna preciznost i posvećenost. Osim radnika sa srednjom stručnom spremom, naveo je, firma bi imala potrebu da angažuje i visokoobrazovani kadar, a da od zaposlenih u svojoj kompaniji očekuje inventivnost u radu i kreativnost.

Kako su istakli, u Srbiji borave po drugi put, u okviru saradnje sa srpskom kompanijom Jonik i Privrednom komorom Beograda, čiji su predstavnici takođe bili u Malom Zvorniku, dodaje se na sajtu ove opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.