NavMenu

Balkanska ulica u Beogradu postaje centar starih zanata - Grad rekonstruiše lokale

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.05.2018. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kinga/shutterstock.com)Ilustracija
Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da je Grad Beograd našao način da sačuva stare zanate i ove zanatlije okupi na jednom mestu, u Balkanskoj ulici, prenosi Beoinfo.

– Naša ideja je da Balkansku ulicu proglasimo za ulicu starih zanata. Svi lokali koji se tamo nalaze a pripadaju Gradu Beogradu biće preko Sekretarijata za imovinske i pravne poslove ponuđeni onima koji se bave starim zanatima. U međuvremenu će lokali biti rekonstruisani a fasade će biti uređene – istakao je gradski menadžer za TV Pink.

Nekadašnje lice Beograda koje se ispoljavalo kroz stare zanate polako izumire, jer trgovci odlaze u penziju a nema ko da ih nasledi.

Takvu sudbinu doživela je i sodadžijska radnja u Mutapovoj ulici kod Kalenićeve pijace koja je neprekidno radila od 1936. godine a posle 82 godine prestala je da radi. To je bio jedini lokal u Beogradu te vrste, a podelio je nažalost, sudbinu sa mnogim drugim zanatskim radnjama koje sve više nestaju sa gradskih ulica.

Sličan primer deli i Balkanska ulica koja je nekada bila centar starih zanata i gde je, posle više decenija uspešne trgovine ostalo samo nekoliko lokala koji se trude da prežive.


Jedan od preostalih tašnera u ovoj ulici kaže da je Balkanska ulica nekada bila puna zanatlija, a da su danas preostale svega tri do četiri zanatske radnje. Vlasnica jedne od radnji za izradu kapa potvrđuje da je posao kreativan i interesantan ali da je teško opstati u modernim vremenima i da je ljubav još jedino što održava tradiciju starih zanata.

Uz pomoć grada i povezivanja zanatstva sa školskim sistemom mlade generacije dobiće tako šansu da se za posao zainteresuju kroz praksu i ova zanimanja očuvaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.