NavMenu

Večeras otvaranje Kombank dvorane - Koncertna sezona počinje 1. maja

Izvor: eKapija/RTS Petak, 27.04.2018. 09:43
Komentari
Podeli
Renovirana dvorana Doma sindikata, sada Kombank dvorana, večeras će biti svečano otvorena. Čast da otvori novu modernu scenu imaće Simfonijski orkestar RTS-a, sa dirigentom Bojanom Suđićem, a kao solista nastupiće pijanista Frančesko Tristano.

- Velika stvar je mobilnost bine, rasveta i akustika. To je sad najakustičnija dvorana u Srbiji i šire, a ovde imamo pet bioskopskih sala, VR zonu, hol sa kafeterijom - kaže Igor Stanković, direktor Kombank dvorane.

Dvorana je projektovana kao multimedijalna, a najosetljiviji i ekonomski zahtevan deo radova bila je izrada akustike, i to takozvane prirodne akustike, koja je važna za koncerte klasične muzike.

- Sala je kao instrument, ona treba da počne da se koristi, da počne da živi i da se onda vidi šta tu još može da se uradi - kaže profesor ETF-a Dragana Šumarac Pavlović, koautor akustičkog dizajna sale.

Na bioskopskom repertoaru nakon otvaranja biće više od 15 filmova, a koncertna sezona počinje 1. maja nastupom Ramba Amadeusa.

Podsetimo, rekonstrukcija dvorane počela je uporedo sa obeležavanjem 60 godina njenog postojanja, nakon što ju je prethodno u februaru 2017. na 30 godina zakupila firma MCF MegaCom films. Rekonstrukcija je trajala deset meseci, a vrednost radova je bila oko 4,5 mil EUR.


Idejno rešenje za obnovu Dvorane Doma sindikata izradio je tim 4od7, na čelu sa Đorđem Stojanovićem, dok je projekat izradila firma ZAP, a glavni projektant bio je Zoran Mrvaljević.

Glavni izvođač radova bila je firma Tri Rest, dok je za elektro radove bio zadužen tim firme Sof elektro. Mašinske instalacije poverene su firmi Termo & Cold. Svi angažovani saradnici su domaće firme i operativa, a svi materijali i oprema su nabavljeni od srpskih dobavljača.

Inače, Dvorana Doma sindikata je svečano otvorena 13. juna 1957. godine. Aprila 2013. godine Vlada Srbije je kompletnu zgradu proglasila spomenikom kulture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.