NavMenu

U prva tri meseca 2018. u RTB-u Bor iskopano 8,75 miliona tona - Proizvodnja zlata 20% veća od plana

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.04.2018. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u prvom kvartalu ove godine ukupne iskopine bile su "teške" 8,75 miliona tona, a devizni priliv od prodaje bakra, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva tri meseca iznosio je 54,3 mil USD. Otkopano je četiri miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 10.000 tona bakra u koncentratu.

Od januara do marta uklonjeno je i 4,75 miliona tona raskrivke, što je za četvrtinu više nego u istom periodu lane.

Proizvodnja u sva tri basenska rudnika je, u odnosu na prvo tromesečje lane, povećana za 7%.

U Velikom Krivelju i proizvodnja je velika. U odnosu na majdanpečku, ona je preko milion tona iskopina "teža". Tamo je za tri meseca otkopano 2,4 miliona tona rude i skinuto toliko jalovine, a dato je 5.000 tona bakra u koncentratu.

U Rudniku bakra Majdanpek je za tri meseca dato 4.500 tona bakra u koncentratu, odnosno hiljadu tona više nego prošle godine. Paralelno sa otkopanih oko milion i po tona rude, do marta je skinuto i 2,34 miliona tona raskrivke.

S druge strane, za tri meseca u novim metalurškim pogonima proizvedeno je 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra, a dato je i 20% zlata više od plana.


U prvom tromesečju na selenu je zabeležen najveći skok u odnosu na plan, od čak 40%, jer je dato 7.300 kilograma ovog proizvoda. Proizvodnja srebra (1.486 kilograma), paladijuma (13,2 kilograma) i plavog kamena (254 tone) u tom periodu bila je takođe preko plana, a sumporne kiseline (72.039 tona) na nivou prošlogodišnje.

Prodaja svih ovih proizvoda, izuzev zlata koje se predaje Narodnoj banci Srbije, uticala je na to da u prvom kvartalu ove godine Rudarsko-topioničarski basen Bor ostvari za trećinu veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.