NavMenu

Nemačke kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji - AHK predlaže Vladi Srbije osnivanje savetodavnog tela

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.04.2018. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačke i srpske kompanije, članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK), pozitivno ocenjuju privrednu klimu u Srbiji i smatraju da se ekonomska situacija poboljšava u odnosu na prethodne godine, pokazuje anketa te komore koja je danas predstavljena.

Polovina ispitanika ankete, obavljene tokom februara, ekonomsku situaciju je ocenila kao zadovoljavajuću, 12% kaže da je dobra, a 85% kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji.

Ipak, 38% ispitanika ne vidi poboljšanje i smatra da bi se ove godine ekonomska situacija mogla i pogoršati u odnosu na 2017. godinu.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije su ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, poreski sistem i poreska uprava, kao i efikasnost javne uprave.

Kompanije su, s druge strane, najzadovoljnije produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim obrazovanjem i troškovima rada, kao i kvalitetom i dostupnošću lokalnih dobavljača.

U okviru ankete koju Nemačko-srpska privredna komora sprovodi u 16 zemalja, Srbija je na 11. mestu najpoželjnijih privrednih lokacija srednje i istočne Evrope.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je na predstavljanju rezultata istraživanja da su pozitivni rezultati ankete rezultat važnih reformi Vlade Srbije i dodao da ih sada treba nastaviti.

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
- Kompanije se pre svega nadaju odlučnim reformama u oblasti vladavine prava, a Nemačka će zajedno sa Srbijom da radi na daljem sprovođenju reformi i podržaće je na njenom putu ka EU - istakao je Ditman.


Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i prvi čovek vršačkog Hemofarma Ronald Zeliger naglasio je da se već tri godine isti faktori ocenjuju negativno i da treba raditi na tome da se oni isprave.

- Srbija je dobra za investiranje, ali ako se uvek saplićemo na istim mestima to nije dobro i trebalo bi prevazići - istakao je Zeliger.

Baš zato, dodao je Zeliger, "bićemo slobodni da Vladi Srbije predložimo osnivanje savetodavnog tela nemačkih investitora. Komora će ponuditi svoje znanje i iskustvo, a ideja je da u direktnom kontaktu naših stručnjaka i predstavnika Vlade, na brz i nebirokratski način, doprinesemo rešavanju problema koji otežavaju i rad privrednika u Srbiji".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.