NavMenu

Nemački Leoni otvorio novi pogon u Nišu - Vrednost investicije 22 mil EUR

Izvor: Tanjug/Beta Sreda, 25.04.2018. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka kompanija Leoni, proizvođač optičkih vlakana i kablova, otvorila je danas novi pogon u Nišu u kojem će biti zaposleno 1.123 radnika.

Ovde će se na 20.000 kvadrata proizvoditi kablovi za automobile, a u pogon je uloženo oko 22 mil EUR. Država je pomogla otvaranje pogona otkupom zemljišta za izgradnju i isplatom subvencija Leoniju.

Plan kompanije je da, zajedno sa radnicima u Nišu, do kraja godine zaposli 2.200 ljudi.

Otvaranju pogona u Nišu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je država dosta učinila za Niš koji bi trebalo da bude centar tog dela Balkana. On je najavio je da će u avgustu ove godine u Nišu pogon otvoriti i poznati proizvođač rasvete, kompanija Zumtobel.

Vrednost dosadašnjih investicija Leonija u Srbiji iznosi 75 mil EUR, a do sada su zaposlili više od 6.000 radnika u našoj zemlji. Samo u prošloj godini kompanija je ostvarila izvoz iz Srbije u vrednosti od 145 mil EUR i nalazi se na listi 10 najvećih izvoznika.

Inače, Leoni je prvu fabriku u Srbiji otvorio u Prokuplju 2009. godine, drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu. Kako kaže direktor Leonija u Srbiji, Klemens Saks, kompanija je od početka svog poslovanja u Srbiji u republički budžet po osnovu različitih taksi i poreza uplatila 130 mil EUR.


Otvaranjem fabrike u Kraljevu naredne godine, koja će imati 45.000 m2, sa još 20.000 m2 pratećeg sadržaja, u kojoj će posao dobiti 4.000 radnika, Leoni će postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih i 110.000 kvadrata proizvodnih pogona.

Izgradnja kompleksa u Kraljevu, čija je ukupna vrednost 60 mil EUR, trebalo bi da počne u septembru ili oktobru ove godine, a u januaru i februaru naredne Klemens Saks očekuje da bude završeno oko šest hiljada kvadrata pogona, dok će cela investicija biti zaokružena na kraju 2019. godine završetkom kompletne izgradnje.

Kompanija Leoni, čije je sedište u Nirnbergu, u Nemačkoj, ima 93 fabrike u 31 zemlji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.