NavMenu

Tehnička pomoć Svetske banke i za efikasnije poslovanje EPS-a - Potpisana dva sporazuma i ugovor o donaciji od 1,35 mil USD

Izvor: Beta Petak, 20.04.2018. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock)
Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reimbursable Advisory Services, RAS), saopšteno je danas iz Svetske banke. Sporazumi i ugovor potpisani su u četvrtak (19. aprila 2018) u Vašingtonu.

U okviru prvog sporazuma, Svetska banka će pružiti tehničku pomoć Vladi Srbije za unapređenje poslovanja Elektroprivreda Srbije (EPS), kroz jačanje korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima i poslovnog planiranja EPS-a, što treba da doprinese efikasnijem poslovanju EPS-a.

Svetska banka će u okviru drugog sporazuma pružiti tehničku pomoć da Srbija upotrebom metodologije i alata koje je razvila Svetska banka ažurira svoju Nacionalnu procenu rizika od pranja novca.

U saopštenju se navodi da su ta dva sporazuma "odgovor na zahtev Srbije za ekspertizu Svetske banke".

Donacija od 1,35 mili USD, koju će obezbediti švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove, ima za cilj da poboljša kvalitet vladinih finansijskih podataka, što treba da obezbedi precizne podatke o imovini, dugu, prihodima i rashodima i time doprinese boljem upravljanju javnim sredstvima, piše u saopštenju.

Ministarstvo finansija prenelo je da su se Miler i Vujović sastali u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, kao i da je Miler rekao da je važno da Srbija ostane u grupi zemalja sa najboljim fiskalnim, makro i reformskim rezultatima i na taj način nastavi da šalje poruku stabilne i sigurne zemlje Balkana.

Miler je ocenio da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije i da Srbija sada, bolje nego ikad, ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što joj pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku reformi.

- Srbija je ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina i sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi - rekao je Miler i dodao da je, zbog dobrog rejtinga i rezultata, omogućeno zrelo tržište za nove investitore, a da će Svetska banka nastaviti da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje.


Ministar Vujović je na sastanku kazao da Srbija planira da istraje u svim reformama koje su započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u tom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

- Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, ali takođe imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restruktuiranja velikih državnih preduzeća i završetka procesa privatizacije preduzeća u vlasništvu države koji su pred nama i koje jednako želimo da dovršimo - rekao je Vujović.

On je dodao da će Srbija nastaviti putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju, u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

Na sastanku je pohvaljen uspeh u sprovođenju i završetku trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa MMF-o, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.