NavMenu

Zabrana upotrebe tankih plastičnih kesa moguća i u Srbiji - Deo trgovinskih lanaca već počeo naplatu

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.04.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)Ilustracija
Građani Srbije u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno čak 2.555 godišnje. Tako se, prema računici, u toku godinu dana u našoj zemlji upotrebi dve milijarde kesa. Prosečno vreme korišćenja jedne kese je 12 minuta, a za njenu razgradnju potrebno je između 400 i 1.000 godina!

Evropska unija je, kako bi smanjila njihovu upotrebu, donela Direktivu koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine, odnosno na 40 do 2025.

Ovo je jedna od direktiva EU koju će Srbija na svom putu ka članstvu u zajednici morati da implementira, a kako su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine rekli na Panel diskusiji o naplati tankih plastičnih kesa u trgovinskim lancima, održanoj u četvtak (19. aprila 2018. godine) u Beogradu u organizaciji InStore magazina, "politika ministarstva je takva da se ide ka ukidanju upotrebe tankih plastičnih kesa". Zasada, međutim, nije poznato da li će i kada upotreba plastičnih kesa biti zabranjena. Ta zabrana odnosila bi se na tanke, nerazgradive kese.

Mnoge zemlje već su u potpunosti zabranile njihovu upotrebu, odnosno uvele takse, a prema rečima predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, do potpune zabrane često dolazi zbog neadekvatne metodologije računanja upotrebe kesa po stanovniku. Tako se, neke zemlje, kada ne mogu da utvrde preciznu metodologiju kojom bi pratile da li je prekoračen broj kesa po stanovniku na godišnjem nivou, odlučuju za njihovu potpunu zabranu.

Srbija je, kako bi smanjila proizvodnju plastičnih kesa, pre nekoliko godina uvela takse. Ona za proizvodnju biorazgradivih kesa, odnosno kesa sa aditivima, iznosi oko 1.300 dinara po toni, a za proizvodnju kesa bez aditiva, taj iznos je čak oko 26.000 dinara!

- Visinom takse praktično smo uveli meru stimulisanja veće proizvodnje biorazgradivih kesa. Uredba EU pretočiće se u Opšti zakon o naknadama za zagađenje životne sredine, za koji je zaduženo Ministarstvo finansija - poručila je Radmila Šerović iz Ministarstva zaštite životne sredine.

(Foto: Photobac/shutterstock.com)
Dva dinara, druže

Dok evropsko zakonodavstvo ne bude u potpunosti implementirano u Srbiji, pojedini trgovinski lanci odlučili su da pokrenu inicijativu za smanjenje korišćenja plastičnih kesa.

Tako, ukoliko namirnice kupujete u Shop&Go prdavnicama, od ponedeljka (16. aprila 2018. godine), uz račun morate da platite i dodatna dva dinara po kesi u koju ih pakujete. Ideja je da potrošači u kupovinu počnu da nose pamučne cegere. Za tri dana, koliko je prošlo od početka naplate kesa, njihova upotreba u prodavnicama ovog trgovinskog lanca smanjena je za čak polovinu!

Kako za eKapiju kaže Nikola Papak, menadžer za interne komunikacije u Delhaize Serbia, strateško opredeljenje kompanije je da ovu inicijativu proširi i na svoje ostale trgovinske lance. Međutim, zasada nije poznato kada bi to moglo da se dogodi. Kako objašnjava Papak, u radnjama Shop&Go ne naplaćuju se kese u koje se pakuje voće i povrće pre merenja, ali i njihova naplata bi u nekom trenutku mogla da počne.

Za uključivanje u ovu akciju i naplatu kesa u svojim radnjama zainteresovane su i ostale kompanije, učesnice današnjeg panela - dm, Domaći trgovinski lanac i Univerexport, a osim njih inicijativu podržavaju i Mercator i Gomex.

Među pionirima u naplati kesa u Srbiji je lanac dm. U ovim drogerijama se velike kese prodaju od 2012. godine, a osim toga, potrošačima nude i ekološko prihvatljive torbe.

- Godišnje prodamo oko 100.000 tih torbi, a svaku oštećenu je moguće besplatno zameniti novom - kaže menadžerka marketinga u kompaniji dm Svetlana Jovanović Mitić.

Prema rečima Spomenka Đordana, pomoćnika izvršnog direktora za komercijalne poslove u kompaniji Univerexport, taj trgovinski lanac podržaće inicijativu za smanjenje plastičnih kesa, kroz njihovu naplatu, a cilj je promena navika potrošača.

(Foto: TPGryf/shutterstock.com)
Sve one koji ne odluče sami da počnu da naplaćuju kese, kako bi potrošače podstakli na njihvu manju upotrebu, na to bi mogao da obaveže jedino zakon.

Više plastike nego ribe u morima

Osim plastičnih kesa, veliki problem predstavlja i plastični ambalažni otpad. Za razgradnju plastike potrebne su stotine godina, a javnost je pre nekoliko godina prodrmala procena da će, ukoliko se ništa tim povodom ne preduzme, u svetskim morima i okeanima do 2050. godine biti više plastike, nego ribe.

I, iako možda nerado, morate priznati da u kući imate bar jednu "kesu sa kesama". Sledeći put u prodavnicu ponesite jednu od njih ili je, najbolje, zamenite platnenim cegerom.

Uštedećete nekoliko dinara za kupovinu nove kese, a, što je najvažnije, poštedećete i životnu sredinu.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.