NavMenu

Nemački privrednici traže partnere u Srbiji - Dogovoreni prvi poslovi

Izvor: Tanjug Sreda, 18.04.2018. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Predstavnici nemačkih kompanija iz pokrajine Baden-Virtemberg, koji borave u Beogradu u sklopu zvanične posete Srbiji premijera te pokrajine Vinfrida Krečmana, održali su stotine kratkih B2B sastanaka sa srpskim privrednicima, a dogovoreni su i prvi poslovi.

Preduzeća iz Nemačke ovih dana u Srbiji traže, uz podršku Nemačke privredne komore, dobavljače i proizvođače u oblasti metaloprerade, prerade plastike, autoindustrije, vazduhoplovne, građevinske i drvne industrije, kao i iz sektora energetske efikasnosti i informacionih tehnologija.

Vlasnik kompanije za konsalting i projekte iz oblasti energetske efikasnosti Len iz Nemačke Mirko Kruk kaže da uspešno sarađuju na nekoliko projekata u Srbiji i najavljuje nove.

- Iako ugovori nisu zvanično potpisani, plan je da do leta u Srbiji otvorimo Centar za energetsku efikasnost, zajedno sa austrijskim kompanijama, a to će biti velika investicija u vašoj zemlji - kaže Kruk.

Kako bi se srpske firme lakše "plasirale" na zahtevno tržište Nemačke, sagovornici Tanjuga ocenjuju da je neophodno da naša preduzeća poštuju stroga pravila koja potencijalni partneri postavljaju pred njih.

Konsultant za nemačko-srpske investicije Nenad Ćirović ocenjuje da su B2B sastanci u Beogradu dobra prilika za svako preduzeće iz Srbije da odmeri svoju snagu i da eventualno otvori firmu i u Nemačkoj.

- Direktni sastanci su sjajna platforma preko koje preduzeća iz Srbije mogu da se pojave i zatim pozicioniraju na nemačkom tržištu, a ne samo da nemačka i strana preduzeća dolaze kod nas već i da naša idu u inostranstvo - smatra Ćirović.

Ubeđen je da će se narednih godina promeniti trend što se tiče odlaska naših ljudi na rad u Nemačku i da neće biti toliko "odliva mozgova pojedinačno". Očekuje i da će firme iz Srbije otvarati preduzeća u Nemačkoj.

Dejan Obradović iz Tim pack kompanije iz Gornjeg Milanovca koja se bavi, između ostalog, i proizvodnjom i obradom mašinskih delova, kaže da ima velika očekivanja od nemačko-srpskih sastanaka i posete privredne delegacije Srbiji.

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Očekuje da će sastanci na kojima je njegovo preduzeće učestvovalo uskoro dati i prve rezultate, nakon što se nemačke kolege vrate svojoj kući i "skeniraju" predložene ugovore o saradnji.


Sastanci u beogradskom hotelu Metropol smenjivali su se kao na traci, jedan za drugim, a pre susreta sa predstavnicima nemačke kompanije Heller Maschinenfabrik Momir Vukosavljević iz Utva silosa kaže da je još 1996. godine ostvario prvi put saradnju sa tom nemačkom kompanijom.

Sada, kaže, došao je da ih podseti na nekadašnji susret i da ponudi novu saradnju.

- Proizvodimo čelične cevi i izvozimo ih u Nemačku godinama unazad. Izvozimo oko 2.000 tona čelika, a oni naručuju od nas, jer smo jeftiniji u odnosu na evropske cene - kaže Vukosavljević i napominje da Nemaci traže rad i disciplinu u poslovanju, da poštuju svaki dogovor, ali da su zato "dobre platiše".

Tako nemačka preduzeća vidi i Snežana Obradović, direktorka preduzeća Aledjo iz Borče koja se nada da će njena firma nakon današnjih sastanaka izaći na zahtevno nemačko tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.