NavMenu

Devizne rezerve NBS na kraju marta porasle na 10,23 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 11.04.2018. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 10,23 mlrd EUR, što je za 443,9 mil EUR više nego na kraju februara, saopštila je danas NBS.

Taj iznos bruto deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 191% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju marta 8,46 mlrd EUR, što je za 474 mil EUR više nego na kraju februara, odnosno za preko pola milijarde (546 mil EUR) više u odnosu na kraj januara.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu je najvećim delom rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovine deviza u iznosu od 405 mil EUR, što je dodatno ojačalo otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja, navela je centralna banka.

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu deviznih hartija od vrednosti i deviznih kredita (ukupno 98,1 mil EUR), zatim od donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 51,3 mil EUR).

- Devizni prilivi višestruko su nadmašili odlive iz deviznih rezervi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka i drugim osnovima (ukupno neto 85 mil EUR), i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 25,5 mil EUR), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu - istakla je NBS.


Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosila 842,8 mil EUR i bila je za 291,8 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,28 mlrd EUR.

U martu je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,3%, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 400 mil EUR u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.