NavMenu

Mineco uložio 14 mil USD u rudnik olova, cinka i bakra Bosil-Metal

Izvor: Promo Sreda, 11.04.2018. 13:28
Komentari
Podeli
Rudnik olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada, koji je u vlasništvu britanske kompanije Mineco, najznačajniji rezultat u 2017. godini ostvario je pokretanjem probne proizvodnje, čime je postao prvi kompletno izgrađen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina.

Kompanija Mineco je tokom 2017. nastavila sa ulaganjima, tako da je ukupna investicija u Bosil-Metal dostigla 14 mil USD.

Pokretanjem pilot postrojenja, rudnik Bosil-Metal počeo je da prikuplja tehnološka iskustva koja će koristiti za projektovanje pogona za komercijalnu preradu rude. Takođe, započeta je i eksploatacija rude, čija će mesečna količina, pre uspostavljanja komercijalnog postrojenja pune proizvodnje, biti oko 2.100 tona. Očekuje se da iz te količine rovne rude bude proizvedeno oko 350 tona koncentrata bakra, olova i cinka.

U toku 2017. godine u rudniku Bosil-Metal zaposleno je 45 novih radnika, u laboratoriji i postrojenju, pa sada rudnik ima ukupno 128 zaposlenih, od kojih je većina stanovnika okolnih naselja.

U 2018. godini planirana su dalja zapošljavanja, u skladu sa radom pilot postrojenja, a broj radnika bi trebalo da bude dupliran kada se završi proces testiranja tehnologije i kada bude završeno veliko komercijalno postrojenje flotacije.

U Bosil-Metalu će tokom 2018. godine biti nastavljena ulaganja u izgradnju infrastrukture, rudničkih objekata u jami, a očekuje se i početak izrade glavnog rudarskog projekta za veliko postrojenje.


Mineco očekuje da Bosil-Metal, kao i ostali rudnici u kojima posluje ova britanska kompanija, bude nosilac razvoja privrede na teritoriji opštine u kojoj radi.

Pored Bosil-Metala, britanska kompanija Mineco je, sa partnerima, vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan. U BiH, Mineco je većinski vlasnik Rudnika olova i cinka Gross, Rudnika ceruzita kod Olova, kao i Rudnika antimona kod Novog Goražda, gde sprovodi istražne radove. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.