NavMenu

I u Srbiji sve veća ponuda polovne fabričke opreme - Pogoni i mašine čekaju drugu šansu

Izvor: Dnevnik Utorak, 10.04.2018. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey Burmakin)Ilustracija
Ljude koji sanjaju da pokrenu sopstveni biznis ili im je to jedina opcija da dođu do zarade, kada prelome da će raditi u skladu sa sloganom "sam svoj gazda", čeka dug put od ideje do realizacije.

Najteže je sklopiti finansijsku konstrukciju. Većina početnika u malom biznisu trudi se da zaštedi bukvalno svaki dinar, dok ne vidi kako će posao da se razvija. To veoma često podrazumeva da se oprema nabavi i iz druge ruke. Ponuda je dobra, a kada krene u kupovinu, budući biznismen treba da obrati pažnju ne nekoliko bitnih stvari.

Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije kaže da je jako važno dobro pogledati opremu, kako bi se na vreme i pre kupovine utvrdilo u kakvom je stanju.

- Ne bi bilo loše da kupac sazna i zašto se oprema prodaje, da li je prethodni vlasnik doživeo neuspeh u poslovanju ili prodaje opremu zato što mu je dobro išlo, pa mu finansijske mogućnosti dozvoljavaju da nabavi noviju i moderniju - kaže Gračanac.

- U svakom slučaju ne treba bežati od polovne opreme, jer ona i te kako pomaže početnicima u biznisu. Dobar je primer Italija, zemlja Evropske unije koja ima najrazvijeniji sektor malih i srednjih preduzeća, gde je kupovina polovne opreme sasvim uobičajena, a ponuda i potražnja velika.

I u Srbiji je ponuda raznovrsna, pa budući biznismeni mogu da biraju opremu potrebnu za stočarstvo, pekare, štamparsku delatnost, preradu voća i povrća... Naravno, prednjači ponuda za poljoprivredno-prehrambenu industriju, ali ima i one namenjene autoservisima, frizerskim salonima i mnogim drugim.

Tako se, recimo, u Kanjiži nudi na prodaju zgrada i kapaciteti fabrike Higlo - sve za smeštaj, preradu, skladištenje, te zamrzavanje voća i povrća, a početna cena je 280 miliona dinara. U Odžacima su na prodaju zgrada i mašine štamparskog preduzeća Tipografija - mašine za ofset štampu, zgrade, plac i oprema po početnoj ceni 40 miliona dinara.

U Somboru je na prodaju salon za automoble, plus autoservis, a cena je po dogovoru. U Apatinu se može početi biznis u proizvodnji raznih kanapa. Na prodaju je zgrada i oprema stare užare, a kapaciteti su iz 1986. godine. U selu Mramorku, kod Kovina, može se pokrenuti uzgoj krava. Na prodaju je odgajalište i poslovna zgrada, a cena se može dogovoriti.

Oprema za metalski kompleks u Novom Sadu može da se pazari relativno jeftino. Univerzalni strug košta 300.000 dinara, a brusilica 400.000 dinara. Peć za kaljenje je 70.000 dinara, a za glodalicu je potrebno 100.000 dinara. Za liniju za proizvodnju testenine u Subotici treba izdvojiti pozamašnu sumu od 31.852.402 dinara, a mašina za sečenje aluminujumske folije u Vršcu prodaje se putem pogodbe.

Pored opreme za početak biznisa, početnici pod povoljnim uslovima mogu da dobiju i poslovni prostor iz druge ruke. Tako se u Vršcu prodaje poslovni objekat od 152 kvadratna metra za 12.365.300 dinara. U Zrenjaninu se zgrada Naftagas montaže od 2.000 kvadratnih metara nudi za 200 miliona dinara.

Od starih kapaciteta, prodaje se skladišni prostor i kancelarije na Sentandrejskom putu u Novom Sadu u Industirijskoj zoni Rimski šančevi. Površina je 139.613 kvadratna metra iz zaostavšitne Agrovojvodine, odnosno Elenosa. Prodavac je AIK banka, koja čeka da se dostave ponude, a iz banke je naznačeno da će kod razmatranja ponuda cena, naravno ona viša, biti presudna.

Hotel Elit u Novom Sadu, sa zgradom i pet teniskih terena, može se pazariti po ceni od 1,25 mil EUR.

Iako se proizvodnja i dorada semena kod nas smatra perspektivnim biznisom, fabrici Seme Tamiš iz Pančeva nije se posrećilo. Objekti se zajedno s opremom nude na prodaju, a cena je po pogodbi.

Turistički salaš na prodaju

Kažu da se novac najbrže i najlakše zaradi u turizmu, a ko želi da se okuša u etno varijanti i ima pun džak para može da proba na Čeneju u blizini Novog Sada, gde se prodaje salaš. Cena je 560.000 EUR, a budući vlasnik imaće na raspolaganju veliku kuću, opremljenu salu za goste, bazene i velnes centar, piše Dnevnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.