NavMenu

Usvojen Zakon o elektronskoj upravi - Cilj lakša komunikacija između građana i države

Izvor: Beta/Tanjug Petak, 06.04.2018. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Boris Mrdja/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je u četvrtak, 5. aprila 2018. godine, Zakon o elektronskoj upravi, koji bi trebalo da omogući jednostavniji, transparentniji i efikasniji rad elektronskih javnih servisa.

Jedan od ključnih ciljeva ovog zakona je da se olakša elektronska komunikacija građana, pravnih lica i nevladinih organizacija sa organima uprave.

Zakon je, takođe, kako se navodi, jedan od stubova funkcionisanja elektronske uprave, neophodan za usklađivanje i harmonizaciju sa važećim evropskim propisima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da će ovaj zakon u praksi prvi put na sistemski način obavezati sve na primenu modernih tehnologija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

- Digitalizacija je prioritet Vlade, što je jasno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić postavila kao cilj u svom ekspozeu i na ovom polju, ostvarili smo dobre rezultate kroz uspostavljanje mnogobrojnih usluga - podsetio je Ružić.

Primena novih tehnologija, objašnjava, olakšava komunikaciju između građana i uprave, menja način na koji se pružaju javne usluge i osigurava realne šanse da građani brže završavaju poslove koje imaju sa upravom.


Cilj je i da građane sve to manje košta, podsetio je ministar, i istakao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto.

Skupština je usvojila i Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, koji predstavlja integrisani sistem tih podataka i omogućava korisnicima da identifikuju i pristupe prostornim informacijama dobijenim iz različitih izvora - od lokalnog preko nacionalnog do globalnog nivoa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.