NavMenu

Projekat Jadar biće po najvišim ekološkim standardima - Eksploatacija litijuma od 2023.

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 03.04.2018. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Projekat Jadar kojim je predviđena eskploatacije litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, rekao je u ponedeljak, 2. aprila 2018. godine, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je na sastanku Radne grupe za sprovođenje projekta Jadar kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

Projekat Jadar razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 mil USD.

U cilju što efikasnije implementacije aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, Radna grupa je razmotrila dinamiku procesa izdavanja dozvola i pitanja u vezi kako sa postojećom, tako i sa nedostajućom infrastrukturom, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.


Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu Jadar.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoke koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.

Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.