NavMenu

Projekat Jadar biće po najvišim ekološkim standardima - Eksploatacija litijuma od 2023.

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 03.04.2018. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Projekat Jadar kojim je predviđena eskploatacije litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, rekao je u ponedeljak, 2. aprila 2018. godine, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je na sastanku Radne grupe za sprovođenje projekta Jadar kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

Projekat Jadar razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 mil USD.

U cilju što efikasnije implementacije aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, Radna grupa je razmotrila dinamiku procesa izdavanja dozvola i pitanja u vezi kako sa postojećom, tako i sa nedostajućom infrastrukturom, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.


Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu Jadar.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoke koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.

Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.