NavMenu

Gran pri za Muzej savremene umetnosti u Beogradu - Dodeljene nagrade Salona arhitekture

Izvor: Novosti Subota, 31.03.2018. 11:09
Komentari
Podeli
Muzej savremene umetnosti u Beogradu (Foto: Teodora Brnjoš)Muzej savremene umetnosti u Beogradu
Velika nagrada, Gran pri 40. Salona arhitekture, pripala je Dejanu Todoroviću za projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Obnovu remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zdanja od izuzetne važnosti za našu kulturu, Todorović je sa svojim timom, prema oceni žirija, "izveo herojski, za vrlo kratko vreme, posvećeno, elegantno i s velikim poštovanjem prema objektu Muzeja savremene umetnosti i njenim autorima..."
Žiri kojem je predsedavala Snežana Ristić, a u kome su bili Branko Belaćević, Ružica Bogdanović, Predrag Milutinović i Veljko Radulović, konstatovao je da su radovi pristigli na konkurs (kandidovano ih je 180, a u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija našlo ih se 75), u celini bili kvalitetniji nego prošlih godina.

Nagrada u kategoriji "Arhitektura" dodeljena je Milanu i Vladimiru Lojanici, za Poslovno-trgovački i hotelski centar "Rajićeva". U kategoriji "Gosti salona - delo u inostranstvu" nagrađeni su Branislav Mitrović, Siniša Tatalović i koautor Ognjen Krašni, za hotel "Kondo" u Kamenovu (Crna Gora), dok je nagrada za enterijer pripala Bojani Marković i Davidu Bilobrku za realizovano delo "4 zemlje 1 jezik".

Dodeljena su i priznanja, i to za arhitekturu Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću (stambeni objekat u Tetovskoj ulici u Beogradu), kao i dva za enterijer - Aleksandru Rodiću (enoteka "Finovino") i Studiju Unknown (Jovana Miletić, Miloje Krunić, Marko Vuković) za delo KM21. Zbog sve više alternativnih, netipičnih praksi i inicijativa, koje su posledica sve nestabilnije pozicije arhitekture kod nas i u svetu, žiri je predložio savetu Salona da uvede novu kategoriju - aktivizam u arhitekturi.

Priznanje je dobila i publikacija Dijane Milašinović Marić "Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi". Ovo delo sagledava društveni, politički i socijalni kontekst nekadašnje Jugoslavije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.