NavMenu

Gran pri za Muzej savremene umetnosti u Beogradu - Dodeljene nagrade Salona arhitekture

Izvor: Novosti Subota, 31.03.2018. 11:09
Komentari
Podeli
Muzej savremene umetnosti u Beogradu (Foto: Teodora Brnjoš)Muzej savremene umetnosti u Beogradu
Velika nagrada, Gran pri 40. Salona arhitekture, pripala je Dejanu Todoroviću za projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Obnovu remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zdanja od izuzetne važnosti za našu kulturu, Todorović je sa svojim timom, prema oceni žirija, "izveo herojski, za vrlo kratko vreme, posvećeno, elegantno i s velikim poštovanjem prema objektu Muzeja savremene umetnosti i njenim autorima..."
Žiri kojem je predsedavala Snežana Ristić, a u kome su bili Branko Belaćević, Ružica Bogdanović, Predrag Milutinović i Veljko Radulović, konstatovao je da su radovi pristigli na konkurs (kandidovano ih je 180, a u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija našlo ih se 75), u celini bili kvalitetniji nego prošlih godina.

Nagrada u kategoriji "Arhitektura" dodeljena je Milanu i Vladimiru Lojanici, za Poslovno-trgovački i hotelski centar "Rajićeva". U kategoriji "Gosti salona - delo u inostranstvu" nagrađeni su Branislav Mitrović, Siniša Tatalović i koautor Ognjen Krašni, za hotel "Kondo" u Kamenovu (Crna Gora), dok je nagrada za enterijer pripala Bojani Marković i Davidu Bilobrku za realizovano delo "4 zemlje 1 jezik".

Dodeljena su i priznanja, i to za arhitekturu Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću (stambeni objekat u Tetovskoj ulici u Beogradu), kao i dva za enterijer - Aleksandru Rodiću (enoteka "Finovino") i Studiju Unknown (Jovana Miletić, Miloje Krunić, Marko Vuković) za delo KM21. Zbog sve više alternativnih, netipičnih praksi i inicijativa, koje su posledica sve nestabilnije pozicije arhitekture kod nas i u svetu, žiri je predložio savetu Salona da uvede novu kategoriju - aktivizam u arhitekturi.

Priznanje je dobila i publikacija Dijane Milašinović Marić "Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi". Ovo delo sagledava društveni, politički i socijalni kontekst nekadašnje Jugoslavije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.