NavMenu

Deset milijardera za koje verovatno nikada niste ni čuli

Izvor: eKapija Petak, 30.03.2018. 10:10
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Portal Luxlife predstavio je listu deset milijardera za koje verovatno nikada niste ni čuli, a koji su, prema podacima lista Forbes, "teški" od jedne pa do skoro 30 mlrd USD. Pogledajte kako izgleda top lista ovih "nepoznatih" bogataša:

1. Jorge Paulo Lemann – 28,7 mlrd USD

Jorge Paulo Lemann je brazilski investitor švajcarskog porekla i danas je najbogatiji Brazilac. Obrazovan u SAD, dobio je diplomu ekonomije na Univerzitetu Harvard. Lemann je otpočeo svoju karijeru u investicionom bankarstvu, a zatim je postao jedan od osnivača Banco Garantia u Brazilu. Kasnije se preselio i na druge domene, zajedno sa svojim partnerima - najvećom pivarom na svetu, Anheuser-Busch InBev, Restaurant Brands International i HJ Heinz & Company, između ostalog.

2. Reinhold Wurth – 14 mlrd USD

Nemački biznismen i kolekcionar umetnosti Reinhold Vurt osnovao je Adolf Wurth Group nakon što je preuzeo poslove od oca. Pružanjem proizvoda direktnim kupcima na gradilištima kompanija je brzo postala lider na tržištu.

Adolf Wurth Group posluje u više od 80 zemalja, snabdevajući materijalom za pričvršćivanje i montažu u građevinarstvu, inženjeringu i automobilskoj industriji, sa prodajom većom od 14 mlrd USD. Iako je Reinhold penzionisan 1993. godine, on je i dalje predsednik upravnog odbora.

3. Aliko Dangote – 13,9 mlrd USD

Aliko Dangote je rođeni Nigerijac, vlasnik Dangote Group, i najbogatiji je čovek u Africi sa neto bogatstvom od 13,9 mlrd USD. Deo Dangote grupe je i Dangote Cement, najveći proizvođač cementa na afričkom kontinentu. Iako je inicijalno bila mala trgovinska firma, kompanija se proširila i obuhvata preradu hrane i isporuke. Grupa sada uključuje Dangote rafineriju šećera i Dangote brašno, čime je Dangote Grupa najveća industrijska kompanija u Nigeriji i jedna od najvažnijih na celom afričkom kontinentu.

4. David Sun – 6,9 mlrd USD

David Sun dugogodišnji je poslovni partner Džona Tua i bio je uključen u Kingston Technology, jednog od najvećih proizvođača računarske memorije, USB-ova i SSD-ova.

Rođen na Tajvanu i odrastao u Kini, David Sun je studirao na Univerzitetu Tatung, a zatim se preselio u Sjedinjene Države 1977. Pet godina kasnije, on i Džon Tu su osnovali Camintonn Corp u garaži. Sun je još uvek uključen u vođenje Kingston Tehnology. On i njegova žena sada imaju fondaciju koja podržava obrazovanje i zdravstvenu zaštitu na Tajvanu.

5. David Cheriton – 6,5 mlrd USD

Rođen u Vankuveru u Kanadi, Dejvid Ros Čeriton je kompjuterski naučnik, profesor na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji i biznismen.

Napravio je svoje bogatstvo nakon što je uložio 10.000 USD u Google kada je bio u samom začetku. Zajedno sa partnerom koji je u to vreme uložio istu sumu u Google, stvorili su i kasnije prodali tri kompanije - Granite Systems, Arista Networks i Kealia. Čeriton je takođe podržao obrazovanje kroz doniranje nekoliko desetina miliona dolara različitim univerzitetima.

6. Kjeld Kirk Christiansen – 5,5 mlrd USD

Najbogatiji Danac danas je vlasnik treće generacije poznatog proizvođača igračaka, Lego. Kjeld Kirk Kristijansen ima 75% udela u kompaniji kojom ravnomerno upravlja i kontroliše posao sa svoje troje dece.

Pored kompanije Lego, Kristiajnsen je uključen i u poslove sa drugim kompanijama kao što su Merlin Entertainment i Madame Tussauds. Ulaže takođe u vetrenjače i nekretnine.

7. John Tu – 4 mlrd USD

Rođeni američki preduzetnik sa kineskim korenima, John Tu je suosnivač kompanije Kingston Technology koju su osnovali on i njegov partner Dejvid Sun nakon prodaje svoje prve kompanije, Camintonn, za dobrih 6 mil USD.


Rođen u Čongkingu u Kini, John Tu je studirao elektrotehniku u Nemačkoj, a potom se preselio u Kaliforniju. Danas je oženjen ima dvoje dece, svira bubnjeve u bendu i podržava mnoge druge institucije i fondacije kao što su Freedom Writers, pokušavajući da izgradi bolji svet.

8. Riley Bechtel – 3,3 mlrd USD

Riley Bechtel je bio predsednik i izvršni direktor Bechtel korporacije koju je 1898. godine osnovao njegov pradeda Voren A. koji je posedovao kompanije Channel Tunnel, Hoover Dam i Tacoma Narrows Bridge.

Nakon što je napustio rukovodstvo kompanije 2014. godine, ostavio ju je svom sinu Brendanu. Trenutno živi u Kaliforniji sa suprugom Suzan, a i dalje je u upravi nekih drugih važnih kompanija, od kojih su neke u vlasništvu Bechtel korporacije, kao i u savetima važnih institucija poput Nacionalnog saveta za naftu.

9. James Leprino – 3,1 mlrd USD

James Leprino je američki biznismen, vlasnik Leprino Foods, najvećeg proizvođača mocarela sira u SAD, koji prodaje svoje proizvode brendovima kao što su Pizza Hut ili Domino's.

Sve je počelo još 1950. godine kada je njegov otac Mike Leprino, italijanski imigrant, otvorio prodavnicu i počeo da prodaje sireve. Prodavnica je zatvorena 1958. godine, ali je osnovao Leprino Foods, sa fokusom na proizvodnju sira za picu. Posao je prerastao u ono što je danas i nastavio ga je njegov sin.

10. Eliodoro Mate – 1,03 mlrd USD

Eliodoro Mate je potomak bogate i uticajne čilenaske porodice Mate, sa katalonskim poreklom i ovo je priča koju su otpočeli u 19. veku Eliodorovi roditelji. Do 1855. godine već su imali prodavnicu tekstila u Santjagu de Čile i njihov sin je otvorio banku u Valparaisu.

Eliodoro održava porodičnu tradiciju nakon što je nasledio kompaniju Compania Manufacturera de Papeles y Cartones, od oca Eliodora Mate Osa. Dvoje od troje njegove dece rade u kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.