NavMenu

U Galenici ostaje 830 radnika - Za sporazumni raskid radnog ugovora 400 EUR po godini staža

Izvor: Novosti Četvrtak, 29.03.2018. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Jedini uslov koji je novi vlasnik Galenike, Aelius iz Luksembruga (u vlasništvu EMS grupe iz Brazila), dosad trebalo da ispuni - da uplati 25 mil EUR i uveća kapital zemunske fabrike, prema podacima Agencije za privredne registre, izvršen je 1. decembra uplatom od 2,96 milijardi dinara, pišu Novosti.

Država je kupca obavezala da broj zaposlenih u roku od dve godine sa 1.300 prinudno ne smanjuje na manje od 900. Početkom aprila, međutim, u Galenici će ostati oko 830 radnika. Ipak, svi odlaze sporazumno - uz socijalni program, pišu Novosti.

Poziv za dobrovoljni odlazak iz Galenike trajao je do 15. marta.

Novi vlasnik rešio je i da ugasi sporedne delatnosti - poput čišćenja, obezbeđenja i restorana.

- Poslodavac im je ponudio naknadu za sporazumni raskid radnog odnosa i oni će isti nastaviti da rade za drugog poslodavca - kaže Zoran Pantelić, predsednik sindikata Nezavisnost.

- Dobiće iste iznose, 400 EUR po godini staža. Polovinom godine počinjemo i pregovore o novom kolektivnom ugovoru, jer postojeći važi do decembra. Probaćemo da zadržimo postojeća prava.

Pantelić dodaje i da novi vlasnik investira u proizvodnju te da je u toku registracija novih proizvoda.

Podsetimo, kupoprodajnim ugovorom, novi vlasnik Galenike se obavezao da će u tu fabriku lekova uložiti 5,52 mil EUR.

Ono što nije ispunjeno, pišu Novosti, jeste obaveza koju je preuzela država. Vlada Srbije, naime, usvojila je u oktobru zaključak kojim se obavezala da će svim zaposlenima u Galenici uplatiti doprinose za penziono i zdravstveno. Reč je o oko osam meseci u 2013. godini. Ipak, država to još nije učinila, što je veliki problem - oni koji stiču pravo ne mogu u penziju, a porodilje i bolesni na dužem bolovanju ne mogu da dobiju naknade za bolovanje u tom periodu, pišu Novosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.