NavMenu

Ministarstvo životne sredine odobrilo nekoliko dozvola za izvoz metalnog otpada - Neće biti kontramera EU?

Izvor: Danas Četvrtak, 29.03.2018. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Ministarstvo za zaštitu životne sredine odlučilo je da odobri nekoliko dozvola za izvoz kompanijama koje se u Srbiji bave prikupljanje, preradom i prodajom metalnog otpada, saznaje Danas.

Nakon primedbi nekoliko zemalja članica EU na to da je Srbija promenom zakona maja 2017. godine otežala izdavanje dozvola za izvoz metalnog otpada, čime firme u ovoj industriji gube milione evra, a Srbija krši SSP, Evropska komisija je nedavo "pripretila" uvođenjem carine na određene proizvode, pre svega, na voće i povrće.

Pripreme kontramera očigledno su naterale Ministarstvo da popusti i odobri dozvole za izvoz, međutim, kako piše list Danas, dozvole koje će biti odobrene "nedovoljne su i poslužiće samo da bi se nadležni u EK primirili". Aktuelni problemi recilažne industrije u Srbiji, međutim, neće biti rešen jer dozvole koje se krčkaju u resornom ministarstvu biće izdate za količine koje su u trenutku uzorkovanja bile u skladištu. To, kako piše Danas, znači da će ako je, na primer, tokom obaveznog ispitivanja neophodnog da bi se zahtev za dozvolu predao, utvrđeno da u skladištu ima 3.000 tona otpada, dozvola za izvoz će biti izdata na tu količinu. S obzirom na to da se dozvola izdaje na godinu dana, firma kojoj je izvoz odobren će tokom narednih 12 meseci moći da izveze samo tih 3.000 tona, piše Danas.


U EU za izvoz nisu potrebne dozvole

Srbija se obavezala da će, kada se radi o prekograničnom kretanju otpada, kako se navodi u dokumentu Status i planovi proširenja i sprovođenje pravnih tekovina EU za Poglavlje 27, uraditi reviziju propisa tokom 2017, a da će se "puna usaglašenost postići 2018. revizijom podzakonskih akata o prekograničnom kretanju otpada". Puna usaglašenost zapravo znači ukidanje dozvola (što se u istom dokumentu navodi kao nešto što još nije urađeno). S druge strane, dozvole za izvoz unutar EU nisu potrebne postoji samo sistem notifikacija, tako da je za izvoz metalnog otpada iz, na primer, Hrvatske, potrebno samo ispuniti određeni obrazac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.