NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore - Snaga srpske dijaspore u Švajcarskoj je izuzetna šansa za našu privredu

Izvor: Promo Ponedeljak, 02.04.2018. 15:31
Komentari
Podeli
Majo MićovićMajo Mićović
Majo Mićović, generalni direktor firme Sky Express, imenovan je krajem februara za novog predsednika Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

U intervjuu za eKapiju, novi predsednik ŠSTK-a, kaže da saradnja dve zemlje ima perspektivu, posebno u oblasti ICT i to ne samo putem autsorsinga, već i u inovativnom razvoju novih proizvoda i usluga. On ukazuje i na izuzetno značajan potencijal srpske dijaspore u Švajcarskoj i to u dva smera. Sa jedne strane, dijaspora osim slanja para za opštu potrošnju, može da uloži novac u stvaranje nove vrednosti otvaranjem firmi u Srbiji. Sa druge, srpske firme bi uz pomoć svojih sunarodnika u Švajcarskoj mogle da ostvare velike izvozne rezultate.

eKapija: Nedavno ste izabrani za predsednika Švajcarsko-srpske trgovinske komore. Šta će biti vaši prioriteti u narednom periodu?

- Promene su sasvim primerene evolutivnom procesu u svakoj organizaciji, pa i našoj. Naša draga Yana Mikhailova je dobila dodatne regione u okviru svojih odgovornosti u kompaniji Nestle, pa je bilo zaista teško da pomiri sve te obaveze. Moj izbor je zapravo bio jednoglasna odluka Borda. To me je obavezalo da nastavim dosadašnji uspešan rad, kao i da osmislim neke nove puteve i akcije koji bi mogli da dodatno osnaže i aktiviraju Komoru. Kao prioritete, istakao bih svoj rad sa svakom članicom Komore koja je za to zainteresovana, uvođenje tzv. Lige uspešnih (neka vrsta pozitivne takmičarske atmosfere među članicama), uvećanje brojnosti članstva, što bližu saradnju sa Ambasadom Švajcarske u Beogradu, saradnju sa švajcarskom privredom, sa ostalim komorama, kao i sa Vladom Srbije.

eKapija: Vodite beogradsku kompaniju Sky Express, ćerku firmu švajcarskog Gateway East. Kakva su iskustva švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji u pogledu poslovnog okruženja, kvaliteta radne snage i izgleda za nove investicije?

- S obzirom na to da sam i švajcarski i srpski državljanin, sasvim sam dobro znao u kakvom okruženju ćemo otvarati firme i da postoje inherentne osobenosti ovog podneblja, od kojih su neke vrline, a neke sasvim prirodno i mane. U našim planovima, pokušali smo da pomirimo te osobenosti i smatram da smo uspeli. Kao rezultat imamo Sky Express, jednu od vodećih srpskih i regionalnih firmi u oblasti ICT security distribucije i konsaltinga. Da ne generalizujem iskustva drugih švajcarskih kompanija, govoriću o svojim iskustvima.

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Kada govorimo o manama, to je velika fluktuacija radne snage usled tranzicije u obrazovanju i principa upošljavanja (nepotizam, protekcionizam); nizak stepen percepcije korporativnog duha (stare navike rada za državne ustanove teško se iskorenjuju i adaptiraju na privatni sektor gde vladaju pravila kapitala); pravni sistem koji još ne prati ekonomske potrebe društva i tržište koje i dalje nije zaštićeno od uticaja velikih javnih preduzeća.

Moj stav kao ino-investitora je da treba biti iskreniji u svojim planovima za investiranje u Srbiji. Velika većina nas investitora sasvim dobro zna gde je došla i zaista ne smatram da je izlistavanje mana srpskog tržišta adekvatan odgovor na eventualno nesnalaženje u novim okolnostima. Po meni taj kriticizam pre ukazuje na nedostatak empatije za novo okruženje i za neinovativnost u problematičnim situacijama. Smatram da je većina švajcarskih firmi dovoljno snalažljiva da može uspešno poslovati u Srbiji.

eKapija: Koja je najznačajnija stvar koju Srbija mora da promeni kako bi privukla još više investitora iz Švajcarske?

- Teško je odrediti jednu jedinu osobinu. Investitori i branše su jako različiti. Osim toga, u Srbiji ima nekoliko stotina firmi osnovanih švajcarskim kapitalom, što ipak govori da je ovaj teren zanimljiv. Iz moje perspektive, Srbija mora da bude mnogo agresivnija u predstavljanju svojih potencijala Švajcarskoj. Takođe, treba da koristi jednu izuzetnost koju skoro da nijedna zemlja na svetu nema u bilaterali sa Srbijom i u toj meri, a to je izuzetno velika i snažna iseljenička zajednica Srba u Švajcarskoj, koja živi na samo sat i po leta od matične države. Svake godine naši ljudi šalju stotine miliona evra u Srbiju svojim najdražima. Taj novac, nažalost, ostane u nekim sivim kanalima stihijske potrošnje, a ni deo ne ode na investicije koje bi ojačale ekonomsku saradnju dve zemlje. Eto, meni je to najznačajnija promena koja je potrebna da se što pre uvede. Uloga naše komore u tom segmentu je u povoju i želja nam je da to promenimo.

eKapija: Može li se reći da je potencijalni profit koji se može ostvariti u Srbiji trenutno veći od rizika poslovanja?

- Rizik poslovanja, samo na nekim drugačijim osnovama, postoji i u Americi, Nemačkoj ili Italiji. Zašto ne bi postojao i u Srbiji? Iskreno, šta je osnovna osobina svakog preduzetnika? Pa da preduzme nešto, da rizikuje u poslu, da inovacijom i istrajnošću dolazi do uspeha, a time i do profita. Moja iskustva su da i u Srbiji postoje rizici, nema ih malo i mislim da se tu nešto dramatično neće preko noći menjati. Država je sve svesnija toga, Vlada premijerke Ane Brnabić želi promene i sa pažnjom ih pratim. Pozitivni saldo je u većini slučajeva moguće napraviti, inače ne bismo bili tu.

eKapija: Kako ocenjujete ukupnu trgovinsku saradnju dve zemlje? Gde vidite mogućnosti za dalji razvoj te saradnje?

- Statistika nije idealna, ali generalno saradnja jača. Uz opaske koje sam ranije izneo, smatram da postoje izuzetni prostori u oblasti ICT i to ne samo autosorsinga, već i u razvoju inovativnih proizvoda, zatim definitivno agro-tech poljoprivreda, kao tržišna alternativa izuzetno kvalitetnoj, ali izuzetno skupoj švajcarskoj poljoprivredi, hemijska i mašinska industrija, edukacija, turizam.


eKapija: Možete li dati nekoliko saveta domaćim kompanijama koje žele da izvoze robu u Švajcarsku?

- Saveta svakako ima mnogo i mnoge moje kolege su zaista davale sjajne savete kako na nedavnom samitu na Kopaoniku, tako i na raznim vladinim i nevladinim sastancima. Ako treba da kažem nešto što nisam preterano primetio da se savetuje, reći ću vrlo kratko: dragi domaći privrednici, potražite svoje srpske kontakte u Švajcarskoj! Angažujte se da svoje ideje, proizvode i potencijalne inovacije promovišete na jednoj skroz besplatnoj, a moćnoj mašineriji: populaciji od nekoliko stotina hiljada Srba u Švajcarskoj. Dakle, vrednim i radnim i uspešnim ljudima, koji se daleko odavde bore da ostanu Srbi, ali da se dokažu u novoj sredini, usvojivši nove standarde i radne navike.

eKapija: Poslujete u IT industriji. Sve više švajcarskih kompanija iz te oblasti bira Srbiju kao lokaciju za autsorsing i širenje poslovanja. Možemo li očekivati nove kompanije?


- Sky Express je po broju zaposlenih mala kompanija, ali sa vrlo specijalistički edukovanim kadrom. Naime, od svih raspoloživih IT stručnjaka kod nas, skoro da najmanje imate specijalista u jednoj vrlo važnoj i sve interesantnijoj branši, a to je IT security.

Mi smo distributeri nekih dvanaestak vrhunskih svetskih brendova, koji su GDPR sertifikovani, od kojih je većina inače u portofliu Fonda Evolution Equity Partners, čiji sam i ja savetnik i predstavnik za region. Upravo je švajcarski Open Systems, inače svetski lider u MSSP, jedan od najzainteresovanijih za otvaranje novog centra ovde u Beogradu. Mislim da je autsorsing samo jedna od opcija. Zalažem se, zapravo, za inovativnost, za naš srpski lokalni development, koji će se izvoziti ne samo kao do sada u smislu izvršavanja usluga za račun drugih, već sve više i kao proizvod. Siguran sam da ćemo ove godine videti nekoliko švajcarskih investicija u ovoj oblasti.

eKapija: Po vašem mišljenju, koje još privredne grane u Srbiji imaju perspektivu?


- Mislim da sam već pomenuo agro-tech, dakle tehnički i tehnološki napredniju poljoprivredu – mislim da je Srbija Eldorado za takvu oblast privrede. Iako je nekima možda čudno, smatram da je edukacija inostranih kadrova takođe sjajna prilika, jer Srbija zaista ima odlične visokoškolske ustanove, koje bi uz jasniju pomoć države mogle da budu odličan "izvoznik".
Tagovi:
EKAPIJA
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.