NavMenu

Srbija dobila prvu digitalnu farmu - BioSens planira nove komplekse posvećene pametnoj poljoprivredi (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 20.03.2018. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Sanja Šojić)
Prva digitalna farma u Srbiji otvorena je danas u Krivaji kod Bačke Topole. Bački paori će tako ubuduće moći umesto vremenske prognoze da gledaju u svoje – mobilne telefone. Ovaj kompleks osmislio je i realizovao Institut BioSens u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o.

Digitalizacija njiva omogućena je pomoću dronova, senzora, robota Lale i Sose, kao i satelitskih snimaka koji poljoprivrednicima omogućavaju da, između ostalog, znaju tačno koliko usevima treba vode i đubriva.

- Imamo pametne telefone, pametne automobile, imamo pametne usisivače u kućama. Kad bukiramo hotel, gledamo preporuke, kada hoćete da skuvate nešto, gledate recepte sa interneta i kakve preporuke imaju. Sa druge strane, ovi digitalni trendovi su nekako zaobišli poljoprivredu, barem u nekom sistemskom smislu. To se sada menja - kaže Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.

On objašnjava da su trenutno najveće svetske inovacije upravo u domenu poljoprivrede i da velike kompanije mnogo ulažu u nove sisteme.

Ideja je da se visoka nauka spusti na nivo običnih ljudi, kaže Crnojević. On najavljuje da će u naredne tri godine biti napravljeno još digitalnih farmi koje će biti tematske usmerene organsku proizvodnju, voćarstvo, vinogradarstvo...

- Digitalizacija omogućava da se uz manje inputa dobiju veći prinosi i održiva poljoprivredna proizvodnja - zaključuje Crnojević.

Ištvan Haramati, vlasnik Krivaje, pojasnio je da se farma, na kojoj je sprovedena digitalizacija, prostire na 2.325 hektara.

- U novoj tehnologiji smo pronašli mogućnost da se konstantno učimo, da se usavršavamo, da promenimo način razmišljanja i da poboljšamo efikasnost i profitabilnost. Ova tehnologija nam omogućava da upoznamo naše proizvodne površine, da pratimo njihove promene, kao i da efikasno radimo na očuvanju poljoprivrednog zemljišta - objasnio je Haramati.

Besplatna IT obuka i oprema za poljoprivrednike

Otvaranju prve digitalne farme prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je ovom prilikom objasila da da će ova farma poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i "iz prve ruke" nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.

- Svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima danas smo poslali informacije o otvaranju digitalne farme i kakvu korist njihova gazdinstva mogu da imaju od toga. Takođe, uslediće poziv svim poljoprivrednicima za besplatnu IT obuku i opremu - najavila je Brnabić.

(Foto: Sanja Šojić)
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih nekoliko godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

Unija će, rekao je Fabrici, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat Horizont 2020, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 mil EUR podrške.

On je objasnio da je digitalna farmu osmišljena u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije. Fabrici je podvukao da je upravo projekat ANTARES, koji obuhvata dva najznačajnija sektora – IT i poljoprivredu, primer dobre saradnje Srbije i EU.

Izgradnja instituta BioSens u Novom Sadu

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se što pre mora izgraditi zgrada Instituta BioSens u Novom Sadu, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti, dodajući da će Vlada Srbije za to opredeliti 14 mil EUR.

Ona je naglasila da je važno da se završi projektna dokumentacija i da što pre krene gradnja, istovremeno istakavši važnost povezivanja baze podataka u poljoprivredi kako bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija.

- Vlada je donela zaključak da osnuje radnu grupu, na čijem je čelu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja će na tome raditi sa Institutom Biosens - dodala je Brnabić.

Farma otvorena za sve

Posetioci prve digitalne farme u Srbijie će u toku cele sezone, na Otvorenim danima digitalne farme, u svakoj fazi poljoprivrednih radova moći da se uvere kako nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom - kako omogućavaju uštedu resursa (semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada), kako doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove, i konačno, kako dovode do povećanja prinosa. Na digitalnoj farmi, posetioci imaju priliku da vide i testiraju različite uređaje, sisteme i mehanizaciju za preciznu poljoprivredu i da kroz direktni kontakt sa poljoprivrednicima koji već koriste najnovije tehnologije, ali i kroz kontakt sa naučnicima Instituta BioSens, nauče više, iznesu svoje probleme i zajedno rade na iznalaženju rešenja koja će unaprediti njihovu proizvodnju.


AgroSens platforma

Sem fizičkog dela digitalne farme, na kom su izloženi različiti savremeni uređaji, alati i mehanizacija, digitalna farma ima i svoj virtuelni deo – platformu digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, koja omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica. Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.agrosens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su na primer usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom. Otvoreni dani predstavljaće i priliku da se poljoprivrednici besplatno obuče za rad sa platformom AgroSens te da iznesu svoje želje i ideje u vezi sa budućim funkcionalnostima i servisima.

S.Š.

Fotogalerija
Prva digitalna farma u Srbiji
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.