NavMenu

Za povoljnije kreditiranje srpskih preduzeća stiže 20 mil EUR garancija - EU pozvala banke da učestvuju u projektu

Izvor: eKapija Nedelja, 18.03.2018. 17:07
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Od sredine ove godine, mala i srednja preduzeća u Srbiji moći će u odabranim poslovnim bankama da dobiju znatno povoljnije investicione kredite zahvaljujući projektu "EU za Srbiju – finansiranje za MSP", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Na inicijativu Ministarstva, ovaj projekat finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova sa 20 mil EUR, namenjenih za kreditne garancije. Na sastanku održanom u petak (16. marta 2018. godine), organizovanom za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, predstavljen je nedavno raspisan javni poziv za njihovo učešće u ovom projektu.

Nakon izbora banaka, projekat će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) da konkurišu za kredite.

- Vrednost projekta je 20 mil EUR, a naš cilj je da kroz efekte ovih garancija obezbedimo povoljnu kreditnu podršku za nove investicije MSP u iznosu koji premašuje 100 mil EUR. Prioritet Ministarstva privrede je da malim i srednjim preduzećima obezbedi povoljnije finansiranje za razvoj njihovog poslovanja i tako podstakne njihov rast - izjavila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Obradović Jovanović je zahvalila Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i finansirala ovaj projekat.

- Otežan pristup izvorima finansiranja je jedan od najvećih problema u poslovanju srpskih preduzeća. Zato smo posebno ponosni što prvi put u Srbiji finansiramo kreditne garancije. Očekujemo da će one obezbediti ne samo neophodnu finansijsku pomoć privredi već i da će istovremeno učiniti izvore finansiranja povoljnijim i dostupnijim – naročito inovativnim, mikro i novoosnovanim preduzećima. Sigurni smo da će to srpsku privredu ojačati i učiniti konkurentnijom - izjavio je Štefen Hudolin, šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji.


Projekat "EU za Srbiju – Finansiranje za MSP" operativno sprovodi Evropski investicioni fond (EIF) kao deo regionalnog Programa za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan. EIF je, u okviru grupacije Evropske investicione banke, specijalizovan za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi kroz olakšavanje pristupa finansiranju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.