NavMenu

Tisacoop iz Kanjiže gradi fabriku meda i širi logistički centar - Otvaranje pogona u maju 2018.

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 15.03.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nitr/shutterstock.com)Ilustracija
U preduzeću Tisacoop iz Kanjiže u toku je izgradnja fabrike za preradu meda i proširenje logističkog centra, u vrednosti oko 3 mil EUR, što je značajan razvojni korak.

Tisacoop se već 28 godina uspešno bavi trgovinom, pre svega uvozom delikatesnih prehrambenih proizvoda iz Mađarske i izvozom naših proizvoda na inostrano tržište.

Zamenik direktora kompanije, Karolj Kermeci, najavljuje da će novi pogon biti u funkciji u maju, za ovogodišnju pčelarsku sezonu. Sredstva za gradnju pogona i proširenje delatnosti ostvarena su posredstvom Fondacije Prosperitati iz paketa finansijske podrške Vlade Mađarske, a prema rečima Kermecija biće to novi izazov za ovu firmu.

- Predviđeno je da se otvori 20 novih radnih mesta, možda i više. Imaćemo potebu za upošljavanjem kvalifikovanih radnika u proizvodnom pogonu, laboratoriji i drugim organizacionim delovima preduzeća. U pitanju je investicija koja omogućava razvijanje dugoročne saradnje sa pčelarima iz Vojvodine i siguran plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda - kaže Kermeci.

U novoizgrađenoj hali površine 750 kvadratnih metara, kapacitet pogona biće prerada 1.000 tona meda godišnje, kao i proširenje logističkog centra koji se naslanja na postojeći iz koga se distribira roba iz Mađarske u trgovine širom Srbije i snabdevaju Hungarikum centri ove firme.

Menadžer za otkup meda u Tisacoopu, Jožef Domorad, ističe da nije u pitanju samo investicija, nego i dugoročna saradnja sa pčelarima, te dodaje da su pčelari iz regiona Potisja i drugih vojvođanskih mesta do sada pokazali veliku zainteresovanost za saradnju.

- Dugoročnu saradnju sa pčelarima nameravamo da radimo na drugačiji način, sklapanjem ugovora o saradnji čijom realizaicjom će korist biti obostrana. Već imamo skoro 200 pčelara sa kojima konkretizujemo saradnju, a ostvarili smo kontakte sa još 500 koji su fazi razmišljanja. Pored otkupa i prerade meda, saradnja će se ogledati i u snabdevanju pčelara ambalažom za skladištenje meda i drugih materijala koji su im neophodni za održavanje i razvoj pčelinjaka. Takođe smo preuzeli obavezu za organizovanje obuke pčelara - objašnjava Jožef Domorad.

U Tisacoopu smatraju da je ulaganje u fabriku za preradu meda i dugoročna saradnja sa pčelarima značajan doprinos za unapređenje i razvoj pčelarstva u Vojvodini.

- Smatramo da u pčelartsvu, proizvodnji i preradi meda ima potencijala, što pokazuju naša istraživanja koja smo vršili na inostranim tržištima. Otkupljeni med prvenstveno želimo da plasiramo na inostrano tržište, oko 80%, a samo jedna petina biće namenjena tržištu u Srbiji. Znamo da je Evropa uvoznik meda, jer je praktično potrošnja veća nego što se proizvodi. Isto tako računamo i na tržišta Dalekog Istoka i neke druge zemlje gde se to isplati. U Vojvodini se proizvodi med dobrog kvaliteta, što su potvrdile i analize raznog meda koje smo vršili u inostrnaim laboratorijama. Normalno je da kvalitetan med ima cenu, a što se tiče perspektive, nije samo u pitanju med nego i drugi proizvodi iz pčelarstva, koji se isto tako mogu plasirati na tržištu - naglašava Domorad.

Na početku rada slatke fabrike za preradu meda, u Tisacoopu će prvenstveno biti orijentisani na saradnju sa vojvođanskim pčelarima, ali napominju da ima mogućnosti i za saradnju sa pčelarima iz drugih krajeva Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.