NavMenu

EBRD dodelio Zelene inovacione vaučere - Drugi poziv do 30. aprila

Izvor: eKapija/RTV Utorak, 13.03.2018. 18:51
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Daniel Berg pozvao je srpske kompanije iz različitih oblasti privrede da se prijave na drugi poziv za dobijanje Zelenih inovacionih vaučera koji je objavljen u utorak (13. marta 2018. godine) i trajaće do 30. aprila, prenelo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera EBRD-a predstavnicima deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede, Berg je kazao da se na prvi poziv koji je kratko trajao odazvalo čak 80 malih i srednjih preduzeća.

Zeleni inovacioni vaučeri EBRD u vrednosti od 150.000 EUR uručeni su predstavnicima deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede, kako bi tim sredstvima mogli da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta da im pomognu u razvoju njihovih proizvoda.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kazao je na ceremoniji dodele vaučera da se malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno-istraživačkih organizacija kako bi unapredili svoje proizvode, podigli prodaju i obezbedili zaposlenima veće plate.

- Kroz program zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede. Ta saradnja treba da rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti srpske privrede i otvaranja novih radnih mesta - kazao je Popović, a prenelo Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

On je kazao da Vlada Srbije ulaže velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije između nauke i privrede.

- Želimo da sa partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju - rekao je Popović.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zahvalio je Evropskoj banci za obnovu i razvoj na pokrenutom programu, i kaozao da očekije da će se nastaviti ekološkim putem u inovativnim projektima i pozvao mala i srednja preduzeća da se uključe u program.

- Ne mogu da zamislim bolju simbiozu i ne vidim šta bi bilo važnije od inovacija u zaštiti životne sredine. Zahvaljujući pameti i inovativnim rešenjima moći ćemo da nadoknadimo godine zaostajanja u ovoj oblasti. Inovacije i zaštita životne sredine, međusobno povezane mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka - kazao je Trivan, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pomoć kompanijama, kako je navedeno, opredeljena je u okviru Programa zelenih inovacionih vaučera koji je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj uz podršku Austrijske vlade i Centralno-evropske inicijative s ciljem povećanja inovacionih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u oblasti zelenih tehnologija i efikasnije upotrebe resursa-energije, vode i materijala.

Preduzeća će u okviru programa sarađivati sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama, uglavnom fakultetima i institutima, na projektima koji mogu biti kofinansirani inovacionim vaučerima vrednosti do 20.000 EUR. Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD veruje da će takve inovacije pomoći Srbiji da ublaži uticaj klimatskih promena i ujedno na duži rok podrži konkurentnost njene privrede, piše u saopštenju.

Kompanije Esensa, Avalon partners, NS Koncept, Gomma Line, E-nergia gas and power, Dorado, Muvaround, Dogama, PG Marko Čarnić i Biofor System predstavile su najbolje projekte, među 80 koliko ih je prispelo na konkurs, i te kompanije sarađivaće sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama na projektima koji mogu biti kofinansirani inovacionim vaučerima vrednosti do 20.000 EUR, prenosi RTV.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.