NavMenu

ANTIĆ: U istraživanja rudnih nalazišta u 2017. uloženo 60 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 14.03.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta iznosile su u 2017. godini oko 60 mil EUR, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, izjavio je u utorak (13. marta 2018. godine) ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

- Rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju, a Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja - kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misija britanske ambasade.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

- Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su Rio Tinto – projekat istraživanja litijuma "Jadar" i Nevsun – projekat istraživanja bakra i zlata "Čukaru Peki" - rekao je ministar.


On je naveo da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat Jadar uloženo oko 90 mil USD, a da bi se otvaranjem rudnika Jadar stvorio potencijal za snabdevanje 10% globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.