NavMenu

Srbija spremna za otvaranje još 5 poglavlja u pregovorima sa EU do kraja marta

Izvor: RTV Utorak, 13.03.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Srbija će do kraja marta biti spremna za otvaranje još pet poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, izjavila je danas šef tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Ona je na konferenciji o otvaranju Poglavlja 30 precizirala da će među njima biti i poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, koje će biti spremno do kraja meseca.

Govoreći o poglavlju 30 koje se odnosi na spoljne odnose, a otvoreno je u decembru, Miščević je rekla da će biti održano nekoliko video konferencija sa predstavnicima EU radi informisanja o očekivanjima u ispunjavanju uslova za zatvaranje tog poglavlja.

Miščević je podsetila da je Srbija dobila dva osnovna merila za zatvaranje poglavlja 30 - članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i izrada akcionog plana za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Svetska trgovinska organizacija u svom članstvu ima i EU i svaku pojedinačnu članicu Unije i prilikom njenog širenja se traži da nove članice postanu i članice STO, rekla je Miščević i upozorila da i dalje postoji nerazumevanja oko toga šta bi trebalo da sadrži akcioni plan i koliko precizan treba da bude, dodajući da se za sva pitanja čeka pojašnjenje.


Miščević je rekla da Srbija mora da dokaže da se ponaša kao članica, dodavši da smatra da je potrebno bar godinu dana za takvu procenu.

Podsetivši da je okvirni rok za pristupanje zemalja zapadnog Balkana 2025. godine, Miščević je istakla da to znači da svi pregovori moraju da se završe do 2023, jer je potrebno godinu i po do dve, da sve članice EU i Srbija ratifikuju sva potrebna dokumenta i da se organizuje referendum o pristupanju Uniji.

Nemamo previše vremena da ispunimo merila i završimo pregovore o članstvu u STO, upozorila je Miščević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.