NavMenu

Zorana Milidrag, regionalni rukovodilac online prodaje u kompaniji Sport Vision - E-commerce menadžer je zanimanje budućnosti

Izvor: Promo Ponedeljak, 12.03.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Zorana MilidragZorana Milidrag
Najveći izazov za vlasnike online prodavnica u ovom trenutku je zadobiti i zadržati poverenje kupaca. Ipak, uz savete iskusnih, praćenje trendova i konstantnu edukaciju, ovaj izazov može biti uspešno savladan, kaže Zorana Milidrag, regionalni rukovodilac odeljenja online prodaje u Sport Vision-u i jedan od vodećih stručnjaka e-commerce poslovanja domaće scene.

Zorana Mildrag biće gošća Webiz edukacije (22. i 23. marta) koja je posvećena e-commerce poslovanju, kao i Webiz konferencije (23-25. mart) namenjene mladima i onima koji su na početku karijera, a zainteresovani su za digitalne tehnologije, IT i marketing.

U poslednje vreme često čujemo da je sada pravi trenutak za pokretanje veb-prodavnice. Kakvo je vaše mišljenje o toj temi i zbog čega baš "sada"?


- The Time is now jer svaki propušteni dan u internet prodaji je propušten profit za vašu ideju ili kompaniju. U Evropi se sve više okreću ovom trendu a rezultat je da oko 30% od ukupnog poslovanja obavlja putem veb šopova. U Srbiji se, iako iz meseca u mesec imamo sve više internet prodavnica, online prodaja svodi na angažovanje pojedinih kompanija da napreduju u korisničkom iskustvu koje pružaju svojim kupcima. Pozitivna strana našeg kašnjenja u odnosu na komšije je ta da kada ste među prvima u bilo kom segmentu, vi ste ti koji diktirate standarde, imate veću šansu za lojalnost kupaca i najveću mogućnost za dodatnu zaradu.

Navika koju stvarate kod kupaca da kupuju baš kod vas, ukoliko ste među prvima, još je izraženija kod internet nego kod retail prodavnica. Sport Vision je prepoznao potencijal e-commerca i iz godine u godinu investicija u ovaj segment poslovanja je sve veća.

Na Webiz edukaciji održaćete predavanje "Why Consumer Journey Mapping Matters More Than Ever?". Za one koji možda ne znaju, a žele da se pripreme za vaše predavanje, šta je ukratko consumer journey mapping?

- Kako biste saznali šta vaši kupci žele, potrebno je da osluškujete njihove potrebe i želje. Consumer journey govori o putevima vašeg kupca, kako saznaje za vas, kako dolazi u vašu prodavnicu, šta radi u vašoj prodavnici, kojim putem dolazi do onoga što mu treba, da li saznaje i za stvari koje ste želili da mu kažete i ponudite. Svaku od ovih tačaka je važno mapirati, nakon čega je potrebno tumačiti poteze kupaca, a finalni cilj je zadovoljstvo kupca i prodavca. Predavanje o consumer journey mappingu će vam pružiti nove perspektive iz kojih možete da saznate više o kupcu.

Znamo da je u igri mnogo igrača, ali šta je ta jedna stvar koju biste izdvojili, a koja razlikuje uspešne online prodavnice od ostalih?


- Na tržištima poput Srbije, koje je pionirsko u oblasti online kupovine, najvažnija je jednostavnost. Većina brendova ulaže najviše energije i finansija da napravi online prodavnicu koja lepo izgleda. Kupci zapravo žele funkcionalnu prodavnicu koja je lako pretraživa, žele jednostavnu kupovinu u što manje koraka, žele dobru korisničku podršku, žele da im bude jasno na koji način mogu da vrate robu. Lepa internet porodavnica je samo vaš lep izlog, ali ukoliko kupcu ne ponudite jednostavnost izgubićete jedan od ključnih benefita online kupovine za njega.


Kako biste opisali trend online kupovine u Srbiji poslednjih godina?


- Trend varira od apsolutnog nepoverenja u internet kupovinu, do kupaca koji više ne žele da troše vreme na traženje parkinga i sve svoje kupovine polako prebacuju na online. Imamo varijacije od kupovine preko društvenih mreža, do viših očekivanja i kupovina koje se obavljaju samo preko prepoznatih online prodavnica. Trend varira od isključivog placanja pri prijemu robe, do sve većeg broja kupovina koje su plaćene karticama. Kakav će biti trend i rast online kupovine u budućnosti će prvenstveno zavisiti od nas, online prodavaca. Ukoliko uspemo da postavimo dovoljno visoke standarde među većinom internet prodavnica, možemo očekivati da sve veći broj kupaca krene da kupuje online.

Na Webiz konferenciji održaćete predavanje "E-commerce menadžer - zanimanje budućnosti". Ko može da se prekvalifikuje za ovo zanimanje, koja interesovanja ili već postojeća zanimanja treba da poseduju mladi ljudi koji se odluče da postanu e-commerce menadžeri?

- Svaka osoba koju zanima da konstantno uči nove stvri, sagledava prodaju iz više uglova i vodi dinamičan život, treba da razmisli o karijeri e-commerce menadžera. Ovo zanimanje pruža vam mogućnost da dokažete da je marketing investicija, a ne trošak, da procesi mogu da budu kretivni, da programiranje nije razumljivo samo za naučnike i da ne morate znati da mnogo pričate, kako biste bili dobar prodavac, jer dobra slika proizvoda vredi više od hiljadu reči. E-commerce menadžer je deficitarno zanimanje na tržištu koje raste iz dana u dan, što vam omogućava da se pozicionirate kao oni koji su počeli među prvima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.