NavMenu

Nemački Carl Kuehne u potrazi za kooperantima iz Srema - U planu saradnja sa proizvođačima kornišona širom Srbije

Izvor: Dnevnik Nedelja, 11.03.2018. 16:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Max Maier/shutterstock.com)Ilustracija
Od aprila prošle godine u Sremskoj Mitrovici nemačka kompanija Carl Kuehne, s tradicijom dužom od tri veka, otvorila je kancelariju, hladnjače i dovezla mašine za sortiranje kornišona.

Ovih dana je u potrazi za poljoprivrednim proizvođačima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca kornišona – špalir-tip, na površini od pet do deset ari.

U saradnji s Agencijom za ruralni razvoj Sremske Mitrovice, nedavno je za tridesetak mitrovačkih povrtara organizovano predstavljanje modela saradnje s tom kompanijom. Nemačka kompanija Carl Kuehne svojim kooperantima, kako je za Dnevnik objasnio Kosta Đurović, koji radi u njenoj kancelariji u Sremskoj Mitrovici, nudi podršku agronoma i organizovanje edukacije, brošuru s detaljnim uputstvima za proizvodnju kornišona, pomoć prilikom finansiranja repromaterijala, svakodnevni otkup, plaćanje na sedmičnom nivou i savete za đubrenje i preventivnu zaštitu od bolesti putem SMS službe.

- Zainteresovanih ima - kaže Đurović. - Kornišoni koje mi otkupljujemo su novi za ovo tržište, pa ratari nisu dovoljno upoznati s tehnologijom, ali postoje lokalni sremski farmeri koji se javljaju i zainteresovani su za potpisivanje ugovora s nama. Uglavnom je reč o manjim površinama – oko deset ari.

Ta kompanija je tokom prošle godine ostvarila uspešnu saradnju s Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, koji je za nju uzgajao kornišone, a po Đurovićevim rečima, ta saradnja će biti nastavljena i ove godine.

- Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici je naš pouzdan kooperant i s njim nastavljamo saradnju i ove godine. Namera naše kompanije je da širom Srbije imamo kooperante špalirske proizvodnje kornišona i zbog toga smo svoju ponudu proširili na mnoge lokalne samouprave. U našu hladnjaču u Sremskoj Mitrovici smeštali bi se kornišoni iz okoline, a ukoliko nađemo kooperante u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, za njih ćemo obezbediti mašine za sortiranje kornišona. Ta mašina sortira kornišone u tri klase, pa će proizvođači proizvode donositi tamo gde je ona smeštena. Tu će predavati robu, odmah će dobijati potvrdu o predatoj količini i klasi kornišona, a onda će posle sedam dana dobiti novac - kaže Đurović.

Inače, ta kompanija već četiri godine posluje u Bosni i Hercegovini, a od lane i kod nas, s ciljem da se proizvodnjom bave manja porodična gazdinstva na površinama od pet do deset ari, da bi u krugu porodice mogli uspešno da obrade zasad. Centrala kompanije je u Hamburgu, a osim fabrika u Nemačkoj, proizvodne pogone imaju u Francuskoj, Turskoj i Poljskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.