NavMenu

Subvencije za investiranje u banje - Država pokriva i do 70% opravdanih troškova

Izvor: Tanjug Nedelja, 11.03.2018. 16:10
Komentari
Podeli
Investitori koji su spremni da ulažu u hotele u lokalnim samoupravama u banjskim područjima mogu da računaju na podsticaje Ministarstva privrede, jer je Vlada Srbije usvojila uredbu koja reguliše dodelu podsticaja u ove svrhe, izjavio je u subotu (10. marta 2018. godine) resorni ministar Goran Knežević.

- Naše banje imaju potencijal da se razvijaju i da budu zanimljivije turistima, ali su im za to potrebne investicije. Mi smo, kao država, spremni da podržimo ulagače koji taj potencijal prepoznaju i koji su spremni da ulažu u hotele u banjama - rekao je Knežević u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, investicije koje bi država podržale, trebalo bi da doprinesu razvoju već postojećih banja, ali ujedno i utvrđivanju novih banjskih područja, jer u Srbiji, dodao je, postoji veliki broj neiskorišćenih izvora termalne i mineralne vode sa lekovitim svojstvima.

Ministarstvo privrede se, prema uredbi koja je usvojena 8. marta 2018. opredelilo da podrži investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim područjima čija je minimalna vrednost 2 mil EUR i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme.

Ulagači mogu da računaju na podsticaje u visini do 50% opravdanih troškova, ako je reč o velikim firmama, 60% za srednja i 70% za mala preduzeća koja bi ulagala u hotele u banjama.

Novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija definišu se uslovi i način privlačenja i podsticanja ulaganja od posebnog značaja i projekata kojima se zapošljava više od 100 novih radnika, ali i projekata kojima se zapošljava do 100 novih ljudi.

Dodela sredstva podsticaja u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjama je jedna od najznačajnijih novina. Kada je reč o sektorima za koje se ne mogu koristiti podsticaji, taj spisak je proširen, pa sada obuhvata finansiranje projekata u energetici, saobraćaju, ribarstvu, komunalnom sektoru, igrama na sreću, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.