NavMenu

Rodno ravnopravne kompanije uspešnije na tržištu

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.03.2018. 13:57
Komentari
Podeli
Sa konferencije "Ravnopravnost je bolja za sve"Sa konferencije "Ravnopravnost je bolja za sve"
Samo trećina Beograđana smatra da žene i muškarci imaju jednaka prava na radnom mestu, pokazalo je istraživanje koje je tokom februara za kompaniju IKEA sprovela istraživačka agencija Ipsos. Kada su u pitanju jednake mogućnosti za zapošljavanje, jednake plate i jednake mogućnosti za napredak u karijeri, muškarci imaju znatno pozitivniju percepciju o rodnoj ravnopravnosti u odnosu na žene.

Kako bi podigla svest o ovoj temi, IKEA je, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i AFA ženskom mrežom, organizovala danas konferenciju "Ravnopravnost je bolja za sve", na kojoj se razgovaralo o tome kako privatni i javni sektor mogu da sarađuju u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

Na forumu su učestvovali Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ljiljana Lončar, predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Sari Brody, Leadership & Diversity Manager IKEA Grupe, Yana Mikhailova, regionalna direktorka Nestle Adriatic i predsednica Saveta stranih investitora, i Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji.

- Kao kompanija okrenuta ljudskim vrednostima, verujemo da širenje kulture ravnopravnosti pozitivno utiče na naše koleginice, kolege i kupce. Ravnopravnost je deo naših vrednosti i ključna je za naš poslovni uspeh i zato promovišemo stvaranje inkluzivne radne sredine u kojoj svi imaju jednake mogućnosti za razvoj. Posvećeni smo ovoj temi dugoročno, naročito u oblasti stvaranja rodno izbalansirane organizacije i podjednake zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama, obezbeđivanju istih mogućnosti za razvoj i istih plata za isti rad – izjavila je Sari Brody, Leadership & Diversity Manager, IKEA Grupa.


Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uradilo mnogo u prethodne tri godine na ovom polju, ali je preostalo još mnogo posla "da partnerski doprinesemo izgradnji društva u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog, inkluzivnog i tolerantnog društva".

- Brojna istraživanja pokazuju da kompanije sa izraženijom rodnom ravnopravnošću ostvaruju veće uspehe od konkurentnih firmi u kojima su muškarci dominantni. U više od 20% slučajeva te kompanije ostvaruju veći ekonomski uspeh, a u skoro 30% više slučajeva ostaju verni dugoročnim ciljevima. Da bi rodna ravnopravnost postala realnost na radnim mestima u Srbiji, neophodno je početi od podizanja svesti u društvu i javnog zagovaranja ove teme – izjavila je Žaklina Kusić, predsednica AFA ženske mreže.

Konferencija je deo šire kampanje koju kompanija IKEA organizuje u regionu jugoistočne Evrope na temu rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.