NavMenu

Ministarstvo prosvete razmatra osnivanje novog fakulteta za računarstvo

Izvor: Tanjug Sreda, 07.03.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Novi fakultet za računarstvo biće osnovan ukoliko se sa ETF-om ne postigne dogovor o osnivanju bočne Katedre za informacione tehnologije, rekao je u utorak, 6. marta 2018. godine, na Kopaonik biznis forumu ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da "priča sa ETF-om još nije završena", ali ako se to ne desi da se razmatraju i druge opcije kao što je osnivanje novog fakulteta.

- Za sada smo razgovarali da lokacija novog fakulteta bude u Novom Beogradu, da to bude moderna zgrada od 11.000 kvadrata. To ne radimo za naredne dve godine, to je budućnost i još je rano govoriti o mogućim kvotama koje bi bile na tom fakultetu - rekao je Šarčević.

Podsetio je i da su svi fakulteti u Srbiji koji imaju IT smerove povećali kvote za ukupno 756 mesta.

- Ove godine očekujemo još veći broj fakulteta da se priključi, čak i isturenih odeljenja, ali i fakulteti kojima informatika nije osnovna delatnost, ali je sekundarna, kao što su određeni programi Učiteljskog fakulteta, Ekonomskog - zaključio je ministar prosvete.

Šarčević je rekao i da je u pripremi Zakon o naučno istraživačkoj delatnosti i dodao da se radi i na novom modelu finansiranja fakulteta,te merenju kvaliteta visokoškolskih ustanova.

- Idu mnogo bolji dani za visoko obrazovanje. Dolaze nove kompanije sa razvojnim centrima - rekao je Šarčević.

Zakon o nauci predvideo je i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku, koji bi bio po uzoru na američki.

Istovremeno, predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da bi trebalo formirati posebno ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje, da za to nema velikih protivljenja, ali da se to ne realizuje. Budžetska sredstva koja su planirana u 2015. godini, kako je rekao, bila su 1,5% BDP, ali to nije ostvareno te je taj procenat bio ispod 0,5% BDP.

- Direktni materijalni troškovi za istraživače koji rade na projektima iznosili su 165 dinara po istraživaču dnevno, odnosno 5.000 mesečno - naglasio je Kostić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.