NavMenu

I dalje neizvesna investicija američke kompanije Delphi u Paraćinu - Opština bez odgovora ulagača više od godinu dana

Izvor: eKapija/Beta Utorak, 06.03.2018. 15:25
Komentari
Podeli
(Foto: A_Lesik/shutterstock.com)
Opština Paraćin je prema odluci Opštinskog veća, iznela u javnost deo pregovora sa američkom kompanijom Delphi, koja je najvljivala da bi u ovom gradu trebalo da otvori fabriku, ali ni nakon godinu dana odgovor američkog investitora o ulaganju nije stigao.

Delphi se podsetimo, bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, a već ima fabriku u Novom Sadu.

Predstavnici Delphi-a, tražili su ranije od paraćinske lokalne samouprave da dok traju pregovori ne iznose u javnost detalje tok procesa dok kompanija ne donese konačnu odluku, a opština je u međuvremenu poslala dva dopisa zahtevajući konačan odgovor te kompanije.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović sada kaže da je opština ispunila sve ono što se od nje tražilo.

- Kako odgovora nema ni posle godinu dana više ne želimo da javnost bude neobaveštena o detaljima naše ponude jer se naša dobra namera da ne izlazimo javno sa time, kako je to od nas tražio Delphi zbog svojih planova, politički zloupotrebljava, a javnost je vrlo zainteresovana da sazna sve detalje šta smo to ponudili Delphiu - rekao je Paunović.

Opština je ponudu pripremala u saradnji sa stručnim konsultantom i prosledila je američkoj kompaniji 14. februara prošle godine.

Paunović dodaje da je opština ponudila da, o svom trošku, odnosno sredstvima kredita poslovne banke, sagradi halu čija bi vrednost bila 12 mil EUR, a Delphi bi je uzeo u zakup na deset godina sa mogućnošću produžetka zakupa za još pet godina.


Opština je ponudila i oko sedam hektara zemljišta i infrastrukturu vrednosti oko tri miliona evra, dok bi osim toga toga Delphi dobio i subvenciju od desetak miliona evra od države za otvaranje novih radnih mesta.

Kompanija Delphi je prvobitno planirala da zaposli 1.500 radnika, a kasnije je tu cifru povećala na 2.400.

Paunović kaže da je opština prihvatila da se uskladi i sa tim planovima, ali im je iz Delphi-ja najavljeno da planiraju još jedno istraživanje tržišta radne snage jer nisu sigurni da u Pomoravlju ima dovoljno radnika potrebne kvalifikacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.