NavMenu

Ljajić 7. marta u Skoplju traži rešenje za izvoz brašna - Srbija spremila kontramere

Izvor: Danas/Beta Utorak, 06.03.2018. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić putuje sutra (7. marta 2018. godine) u Skoplje kako bi u dogovoru sa predstavnicima makedonske vlasti rešio problem izvoza brašna iz Srbije, saznaje danas Beta u njegovom ministarstvu.

Ljajić će ponuditi konkretno rešenje, a ako ne bude postignut dogovor Srbija ima spremljene kontramere na odluku Vlade Makedonije, kojom su pre dve nedelje uvedene necarinske barijere za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Odlazak u Skoplje Ljajić je najavljivao za 2. mart, ali nije otputovao jer sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije bila postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje.

Za list Danas Ljajić je najavio da će Srbija sutra (7. marta 2018. godine) Makedoniji uvesti kontramere i istakao da neće da ide u Skoplje sve dok ne bude čuo konkretan predlog o kom može da se razgovara. Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski je danas rekao da je za Makedoniju prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji.


On je objasnio da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudio da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kolograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom. Po važećoj odluci vlasti u Skoplju, brašno iz Srbije može se uvesti samo bez akciznih markica koje se dobijaju u Makedoniji posle fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici brašna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 EUR.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.