NavMenu

ČADEŽ: Pregovaramo o 29.000 novih radnih mesta u Srbiji

Izvor: Politika Nedelja, 04.03.2018. 14:36
Komentari
Podeli
Marko ČadežMarko Čadež
Srbija trenutno sa stranim kompanijama pregovara o 54 investiciona projekta, vredna oko 2,5 mlrd EUR koji bi trebalo da obezbede oko 29.000 radnih mesta, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež navodi da bi jedna investicija visokotehnološke kompanije koja bi u Banatu proizvodila delove za električne automobile i zaposlila više od 1.000 ljudi, dok bi drugi projekat, takođe velike nemačke korporacije, centralnoj Srbiji doneo više hiljada radnih mesta.

On je rekao i da je siguran da će se u Srbiji ponovo proizvoditi traktori.

- Dobar signal je da su među zainteresovanim firmama za kupovinu i proizvođači traktora - kazao je Čadež.

Čadež konstatuje da činjenica da je Srbija lane privukla gotovo 2,6 mlrd EUR stranih direktinih ulaganja, više nego sve zemlje u regionu zajedno, dosta govori.

- Pre svega, da je Srbija dobro mesto za ulaganja, sigurno i isplativo, što potvrđuje prošlogodišnji investicioni učinak i najave, novih, velikih, stranih ulaganja - istakao je Čadež.

Podsetio je i da je nemački Continental u Novom Sadu otvorio svoj istraživačko-razvojni centar, sredinom godine u Nišu će biti završena fabrika najsavremenije rasvete austrijske kompanije Zumtobel.

- Osim Microsofta koji širi svoje aktivnosti, razvojni centar u Srbiji imaće i američki NCR - naveo je Čadež.

Upitan kakva je sudbina Agrokorovih kompanija u Srbiji, Čadež je rekao da je "dobio potvrdu da je okončana prodaja tržnog centra Merkator u Beogradu".

- Postoji interesovanje naših privrednika za kupovinu Agrokorovih kompanija, počev od delova iz lanca prodaje, do proizvodnih kapaciteta. Kako onih u Srbiji, tako i u Hrvatskoj - rekao je Čadež.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.