NavMenu

EIB odobrava Srbiji 540 mil EUR za "Koridor 10" i 250 mil EUR za mala i srednja preduzeća

Izvor: Biznis Utorak, 18.11.2008. 10:10
Komentari
Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) odobriće Srbiji 540 mil EUR za "Koridor 10" i 250 mil EUR za mala i srednja preduzeća, izjavio je sinoć (17. novembar 2008. godine) potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

U telefonskoj izjavi iz Luksemburga, gde se sastao sa predsednikom EIB Filipom Mejstedom, Đelić je naveo da je "obezbeđeno dodatnih 250 mil EUR kroz sistem Apex koji će omogućiti da srpske banke mogu da finansiraju mala i srednja preduzeća koja imaju dobre projekte".

Na sastanku, na kojem je učestvovao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, dogovoreno je i da se do kraja 2008. godine potpiše zajam od 50 mil EUR za infrastrukturu lokalnih samouprava i zajam od 70 mil EUR za opremanje kliničkih centara u Srbiji, naveo je Đelić.

Kada je reč o ulaganjima u "Koridor 10", 300 mil EUR će biti iskorišćeno za izgradnju puta između Niša i Dimitrovgrada, a 240 mil EUR za put od Leskovca do Preševa. Ta sredstva će biti korišćena od 2009. do 2012. godine, dodao je on.

Predstavnici Vlade Srbije su već razgovarali sa direktorom Sektora EIB za zajmove za jugoistočnu Evropu Dominikom Kurbenom o 540 mil EUR zajma za deonice Niš-Dimitrovgrad i Leskovac-Preševo.

Prema rečima Đelića, o dodeli sredstava će se voditi tehnički pregovori sa EIB, ali je postignut načelni dogovor, a i iznos je prihvatljiv za EIB.

Predsednik Evropske investicione banke će 12. decembra posetiti Srbiju i sastati se sa državnim vrhom i članovima Nacionalnog saveta za infrastrukturu, kazao je Đelić i dodao da je to prvi put da predsednik EIB dolazi u Srbiju.

Na sastanku je, kako je naveo Đelić, bilo reči i o finansiranju železničkog "Koridora 10" i EIB će Srbiji pomoći i za taj projekat, koji Srbija ne može sama da sprovede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.