NavMenu

Most kod Ade Huje iz četiri dela sa dva pilona - Početak izgradnje najavljen za 2020.

Izvor: Novosti Četvrtak, 01.03.2018. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: goldenjack/shutterstock.com)Ilustracija
U sklopu Unutrašnjeg magistralnog prstena 2020. godine počeće gradnja još jednog mosta preko Dunava. Kako za Novosti ekskluzivno otkriva Milutin Folić, gradski urbanista, saobraćajnica će se sastojati od četiri konstrukcije. Sa pristupnim putevima biće dugačka 3.327 metara, a široka 30 metra. Glavni most, koji spaja obale, biće dugačak 844 metra i imaće dva pilona. Predviđeno je da izgradnja traje 36 meseci.

Most bi trebalo da se nalazi na 2,5 kilometra nizvodno od Pančevačkog mosta. Sa banatske strane zidaće se pristupni put na stubovima dugačak 1.216 metara. Imaće dve paralelne konstrukcije. Sa strane Karaburme, prilazna saobraćajnica će biti dugačka 1.160 metara.

Prema rečima Folića, izgradnjom ovog mosta, dva tunela u centru grada i novim Savskim mostom, prestonica će biti rasterećena nepotrebnog tranzitnog saobraćaja.

- Strategijom razvoja grada i novim Generalnim urbanističkim planom, okrećemo se ekološki prihvatljivoj hijerarhiji u saobraćaju. Prioritet imaju pešaci, biciklisti i javni prevoz u odnosu na automobile - objašnjava Folić.

Završetkom novog mosta otvara se i mogućnost da se rastereti i obnovi Pančevački most.


Novi most je deo spoljne magistralne tangente i povezaće Pančevački put i Višnjičku ulicu. Od Ade Huje povezaće se sa Bulevarom kralja Aleksandra i autoputem za Niš. Severnom tangentom biće povezan kružnom magistralom sa Pupinovim mostom, a onda do Mosta na Adi preko Bulevara heroja sa Košara.

"Kapije" za brodove

Piloni će biti "kapije" ispod kojih će prolaziti brodovi.

- Most neće blokirati zahtevani plovni put, jer će po širini i po visini imati slobodan profil za velika plovila - objašnjava Folić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.