NavMenu

Počeli pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42 - Rok za izgradnju 18 meseci

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2018. 15:54
Komentari
Podeli
Budući izgled autobuske stanice u Bloku 42Budući izgled autobuske stanice u Bloku 42
Pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42 u Novom Beogradu počeli su u utorak (27. februara 2018. godine), a u narednih mesec, do mesec i po dana biće uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta, javlja Beoinfo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove.

– Ova stanica će biti jedinstvena u Evropi, jer će obuhvatati međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Površina stanice će biti 13.000 kvadratnih metara, dok je vrednost radova oko 25 mil EUR. Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće Beogradska autobuska stanica novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica – rekao je Mali.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović istakao je da će nova autobuska stanica biti najveća u Evropi i naglasio da će imati više od 50 perona i 70 parking mesta za autobuse.

Saobraćajni institut CIP projektovao je buduću autobusku stanicu i ona će biti po svim evropskim standardima. Ovo će biti najbolja, najlepša autobuska stanica u Evropi – rekao je Ignjatović.

Arhitekta Vladimir Lojanica, koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za objekat autobuske i železničke stanice, istakao je da se radi o velikom saobraćajnom čvoru koji će objediniti autobuski i železnički saobraćaj.

– Pored staničnog objekta autobuske i železničke stanice, tu će se nalaziti i objekti komercijalnog karaktera na ukupnoj površini od 180.000 kvadratnih metara koji će se graditi po fazama. Sam objekat stanice, od oko 13.000 kvadratnih metara, a izgledom će biti uklopljen u modernistički ambijent Novog Beograda, te će predstavljati novi simbol ovog dela grada. U pitanju su objekti koji će svojim funkcionalnim rešenjima raslojavati saobraćajna kretanja i omogućiti nesmetano funkcionisanje autobuske stanice, uz prostrane stanične platoe i trgove koji će doprineti poboljšanju orijentacije i boljem kretanju kroz autobusku stanicu – kazao je Vladimir Lojanica.


Generalni direktor BAS-a Anđelko Mučibabić kazao je da je ovo istorijski trenutak, jer postojeća autobuska stanica radi već 51 godinu.

– Zadovoljan sam početkom radova na novom objektu i nadam se da će svi budući korisnici biti zadovoljni novim objektom i kvalitetom usluge. Mi ćemo opravdati poverenje koje smo dobili i nastojaćemo da ovu stanicu reprezentujemo na najbolji način – naveo je Mučibabić.

Posao je, podsetimo, poveren grupi domaćih preduzeća, koju predvodi Bauwesen iz Lazarevca, a uz njih su ti i Saobraćajni institut CIP, Meta Balkan, Geomehanika i Krip inženjering.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.