NavMenu

Država nastavlja da podržava firme koje osnivaju razvojne centre u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2018. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je u utorak (27. februara 2018. godine) da će sve inostrane i domaće kompanije koje svoje razvojne centre otvaraju u Srbiji, koristeći znanje naših stručnjaka, imati podršku države.

Kako prenosi sajt Vlade Srbije, Popović, koji je sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom posetio razvojni centar švedske kompanije Verisec, istakao je da je ovo preduzeće dobar primer za to, jer iz Beograda isporučuje na svetsko tržište proizvod Freja eID+, koje je delo mladih srpskih IT stručnjaka.

U ovoj kompaniji, kako je objasnio, rade se najnovija inovaciona i digitalna rešenja za bezbednost podataka u bankama i svim drugim državnim institucijama širom sveta.

Prema njegovim rečima, Freja eID+ je bezbednosna digitalna aplikacija, prva i zasad jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga.

Ministar je ukazao na to da je Verisec švedska kompanija sa deset ćerki firmi u celom svetu, pri čemu se sav razvoj te kompanije odvija u glavnom gradu Srbije, gde radi 41 mladi inženjer elektrotehnike, ali i diplomci Fakulteta organizacionih nauka, inženjeri dizajna i drugi srpski stručnjaci.

Takođe, ova kompanija predstavlja dobar primer za to kako se promoviše žensko preduzetništvo, jer su većina mladih pronalazača upravo žene.

Lundin je ukazao na to da postoji jaka želja Srbije da sarađuje sa Švedskom u oblasti inovacija, ocenivši da je kompanija Verisec dobar primer te saradnje u IT sektoru.

On je najavio da bi Popović uskoro trebalo da poseti Švedsku, gde će razgovarati sa nadležnima o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti tehnološkog razvoja, navodi se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.