NavMenu

Kragujevac dobija ruske digitalne navigacione mape - Grad i Yandex potpisali memorandum o razumevanju

Izvor: Beta Utorak, 27.02.2018. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: watcharakun/shutterstock.com)
Ruska tehnološka i IT kompanija Yandex i Grad Kragujevac zaključili su Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih navigacionih mapa za taksi, gradski prevoz i druge sisteme transporta.

Memorandum su potpisali direktor platformskih rešenja Yandexa Andrej Stelkov i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Direktor platformskih rešenja Yandexa Andrej Stelkov je novinarima rekao da će detaljna mapa grada Kragujevca biti izrađena najkasnije do početka leta.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao novinarima da ono što je Google na zapadu Evrope to je Yandex na istoku.

- Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je Yandex odabrao i gde će prvo da bude primenjeno sve ono što Yandex ima u svom aplikativnom sistemu. To znači da će prvo da mapiraju Grad Kragujevac, saobraćanice, putnu infrastrukturu, biće obeležene ustanove u gradu Kragujevcu. Sam sistem je veoma interesantan za građane zato što ga sami korisnici popunjavaju i unose podatke u njega - objasnio je Nikolić.

On je dodao da Yandex ima sistem nagrađivanja korisnika koji unesu najviše informacija u njihove mape.


U unošenju podataka učestvuju mladi, srednjoškolci i studenti, kao i Yandexovi kartografi, a sistem proverava podatke i verifikuje ih pre unosa u mape.

On je dodao da je Yandex daje mnogo detaljnije mape u odnosu na one na Android telefonima.

- Yandex ima aplikacije kao što su Yandex taksi, Yandex gradski prevoz, Yandex parking i sve je to nešto što može kod nas da se upotrebi i da nam koristi, ne samo za građane, već i za gradsku upravu - rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da se Yandex odlučio za Kragujevac zbog idealne veličine za start ovakve vrste projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.