NavMenu

Turski Maydenim tekstil zainteresovan za ulaganje u Mali Zvornik - Otvaranje pogona u septembru 2018?

Izvor: Lozničke novost Utorak, 27.02.2018. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Turska fabrika tekstila Maydenim tekstil zainteresovana je za ulaganje u Malom Zvorniku, potvrdili su njeni predstavnici koji su se prošle sedmice ponovo sastali sa Zoranom Jevtićem, predsednikom opštine.

Investitori iz Turske obišli su prostor i hale nekadašnjeg Drvno-industrijskog preduzeća Novo Gučevo u Donjem naselju, gde bi ova kompanija, ako sve bude kako je planirano, već u septembru mogla da počne sa radom i zaposli 300 ljudi.

- Prvi put su bili najbliži saradnici, a sada i sam vlasnik kompanije koji je želeo lično da vidi kakvi su uslovi i šta smo kao lokalna samouprava spremni da učinimo za njihov eventualni dolazak. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, tehničkim uslovima, kapacitetima u pogledu radne snage, na području opštine i šire, broju potrebnih radnika i traženoj stručnoj spremi, uslovima koje država i opština nude investitoru po pitanju poreskih i drugih olakšica i ostalim bitnim temama. Narednog dana zajedno smo bili i u Beogradu, gde nas je primio ministar Rasim Ljajić, koji je takođe ukazao na spremnost države da podrži ovakav projekat značajan za Podrinje, ali i celu regiju jer bi turska kompanija proizvodila tekstil kao sirovinu za druge fabrike koje se bave konfekcijom. Po tome bi bila jedinstvena u Srbiji - kaže za LN predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić.

On objašnjava da je ovom investitoru za početak potreban prostor od oko 3.000 m2 sa objektom za proizvodni pogon, u kojem bi, ukoliko dođe do dogovora i saradnje, u septembru posao moglo da dobije 300 radnika sa područja opštine, različitog stepena obrazovanja, dok bi u sledećoj godini, u sklopu pogona, usledila izgradnja perionice i prijem novih 200 radnika.

Jevtić podseća da će svim navedenim aktivnostima prethoditi potpisivanje memoranduma o saradnji, između Opštine Mali Zvornik, države Srbije i investitora, kojim će precizno biti definisane obaveze potpisnika, te da je planirano da se to dogodi početkom sledećeg meseca.

- Nama trenutno predstoje poslovi oko otkupa dela zemljišta, neophodnog za proširenje parcele na kojoj bi bio otvoren pogon turske firme. Nadam se da ćemo početkom marta potpisati Memorandum o sradnji što će značiti da smo postigli dogovor i da krećemo u proceduru stvaranja uslova za dolazak investitora i otvaranje fabrike. To će za građane biti važna vest jer reč je o ozbiljnom poslodavcu kojem će, osim radnika sa srednjom i nižom stručnom spremom, biti potrebni i visokoobrazovani, ne samo tekstilne struke, već i tehnolozi, ekonomisti...


Što se tiče prostora neophodnog za rad fabrike, opština je spremna da otkupi deo zemljišta i halu nekadašnje pilane u Donjem naselju i prilagodi ih potrebama investitora.

- Ukoliko otkup te parcele iz nekog razloga ne bude moguć, tražićemo druga rešenja, a jedno od mogućih je kupovina zemljišta u industrijskoj zoni i izgradnja odgovarajuće hale - objašnjava Jevtić.

Kompanija Maydenim tekstil, posluje na globalnom nivou, a potreba za otvaranjem pogona u Malom Zvorniku ukazala se usled povećanog obima posla i širenja na tržištu. Tu bi proizvodila različite vrste tekstila za izradu finalnih proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.