NavMenu

Kanadski Nevsun u 2018. ulaže 60 mil USD u nalazište Čukaru Peki kod Bora

Izvor: Novosti Ponedeljak, 26.02.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Kanadska kompanija Nevsun, u čijem je vlasništvu istražno pravo u gornjoj zoni nalazišta bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, ove godine investiraće između 50 i 60 mil USD u razvoj tog projekta, saznaju Novosti.

Peter Kukielski, predsednik i izvršni direktor Nevsuna, potvrđuje da je nalazište bakra i zlata u rejonu Čukaru Peki jedan od najboljih svetskih razvojnih projekata u proizvodnji bakra.

- Očekujemo da ćemo okončati izradu studije izvodljivosti, kao i definitivnu procenu rudnih rezervi, u prvoj polovini 2019. godine - kaže Kukielski.

- Posle toga moramo ući u proceduru dobijanja svih neophodnih dozvola, moramo nastaviti sa otkupom zemljišta, kako bi se pokrila većina rudnika od gornje zone, i završiti istražna bušenja i infrastrukturne planove.

Predsednik Nevsuna je naglasio da početak rada na eksploataciji zavisi od dobijanja dozvola države Srbije i da će u nastavak geoloških istraživanja ove godine biti uloženo oko 5 mil USD, što uključuje bušenje oko 12.500 metara u gornjoj zoni Čukaru Peki, dok će s partnerima iz američke kompanije Freeport, koja je suvlasnik u donjoj zoni ležišta, definisati zajednički ciljevi u nastavku istraživanja.


Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, rudnik bakra kod Bora, koji bi se eksploatisao podzemnim putem, uz ulaganja od milijardu i po dolara, trebalo bi da bude u funkciji od 2021. i da radi 15 godina.

Planirana je proizvodnja oko milion tona bakra i gotovo 70 tona zlata, čija je bruto vrednost, prema sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, veća od 15 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.