NavMenu

Za potpunu obnovu vile Mir država do 2023. daje 170 miliona dinara - Uskoro tenderi za deo radova

Izvor: Blic Petak, 23.02.2018. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Ilustracija
Jedno od najreprezentativnijih državnih zdanja, vila Mir, koja je godinama bila zapuštena, u narednih pet godina biće potpuno renovinarana, a državu će to koštati oko 170 miliona dinara.

Kako piše Blic, radovi će se odvijati etažno, odnosno saniraće se najpre najoštećeniji delovi objekta, a novac za te namene već je obezbeđen za ovu i narednu godinu, i to u iznosu od 56 miliona dinara.

Te pare biće utrošene za izradu projektne dokumentacije za električne, vodovodne i grejne instalacije, koje su znatno oštećene, kao i za projekat srušenog objekta u kompleksu vile Mir, ali početak rekostrukcije oronule fasade zgrade i Lovačke kuće, video-nadzora, osvetljenja za staze i drugih radova.

Na taj način stvoriće se uslovi da ovaj objekat, koji je od 2001. bio zapušten i u njega, osim redovnog održavanja, nije uložen ni dinar, ponovo bude u funkciji. Ovo zdanje izgrađeno je 1979. godine kao intimna rezidencija Josipa Broza Tita, ali se on u nju nije uselio. Privilegije koje su napravljene za Tita, iskoristio je Milošević, koji je živeo u rezidenciji sve do svog hapšenja 2001.


Izvor Blica navodi da je tim stručnjaka procenio da bi potpuna adaptacija vile koštala oko 170 miliona dinara. Pošto je to veliki novac, odlučeno je da se radi fazno, odnosno da se pare izdvajaju iz budžeta do 2023. godine. Za prošlu, ovu i 2019. godinu obezbeđeno je 77 miliona dinara, a u narednih pet trebalo bi još oko 100 miliona.

Za deo radova uskoro bi Republička uprava za zajedničke poslove trebalo da raspiše tendere.

Pored ove vile, značajnu rekonstrukciju doživeće i vila u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je živela Jovanka Broz, kao i vila Bokeljka. Za prvu je planirano oko 26, a za drugu oko 5 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.