NavMenu

Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta

Izvor: Beta Utorak, 20.02.2018. 16:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković 5. marta doći u Beograd u bilateralnu posetu Srbiji, kad će biti potpisan i Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Zagreb.

- Nakon potpisivanja protokola, sledeći korak je priprema za zajedničko apliciranje kod Evropske unije za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najpre za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i za izvođenje radova - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da brzo postizanje dogovora sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, sa kojim se već sastala 12. februara, u okviru posete srpske delegacije Zagrebu, pokazuje da dve zemlje mogu da intenziviraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

- Bolja infrastrukturna povezanost i uklanjanje nefizičkih barijera nešto je na čemu Srbija radi sa svim svojim susedima jer to doprinosi bržem razvoju celog regiona. Pruga Beograd-Zagreb deo je železničkog Koridora 10, koji je važna evropska saobraćajnica i u zajedničkom je interesu obe zemlje da ta pruga bude rekonstruisana i da se skrati vreme putovanja, koje trenutno iznosi oko sedam sati - kazala je Mihajlović.


Dužina pruge Beograd-Zagreb je 412 kilometara, a vrednost radova na rekonstrukciji i modernizaciji deonica na teritoriji Srbije procenjuje se na oko 250 mil EUR, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.