NavMenu

Za kapitalni remont bloka TENT A4 oko 53,5 mil EUR - Početak radova u martu 2018.

Izvor: eKapija Utorak, 20.02.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Sa sastankaSa sastanka
Kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT) počeće u martu, najavljeno je na današnjem sastanku predstavnika Elektroprivrede Srbije sa izvođačima radova.

U pitanju je jedna od najznačajnijih investicija u sistemu EPS-a tokom ove godine, jer će se ulaganjem od oko 53,5 mil EUR snaga bloka povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine, saopštio je EPS.

Na sastanku je dogovorena dinamika radova, koji bi trebalo da počnu sledećeg meseca.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

- Plan je da remont traje nešto manje od pet meseci i da završetkom radova dobijemo potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama. Svi pripremni poslovi su završeni i obezbeđene su dozvole za izvođenje radova - rekao je Glišo Klasnić, koji rukovodi projektom revitalizacije bloka A4 u TENT A.

U ovom značajnom projektu učestvovaće više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektro gradnje od kojih su mnoge i ranijih godina sa uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima, navodi se u saopštenju. Sa završetnkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacija 300 megavatnih blokova na lokaciji TENT A.

Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.

- Revitalizacijom bloka A4 u TENT A EPS nastavlja tradiciju da svake godine ulaže značajna sredstva u modernizaciju postrojenja. Kroz ovakve i druge investicije, poput započetog projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A, želimo da ova termoelektrana u kojoj se proizvodi više od polovine srpske struje bude dugovečna i jedna od najmodernijih termoelektrana, ne samo u regionu, već i u Evropi - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.


Grčić je istakao da je od velike važnosti za TENT odluka da se blokovi A1 i A2 modernizuju, da im se vrati stari sjaj i nastave da rade.

Planirane su velike investicije i u drugim delovima EPS-a, da bi se svi kapaciteti unapredili i proširili. Kako je pojasnio, reč je o izgradnji većeg broja trafostanica, modernijoj distributivnoj mreži, proširenju kapaciteta u rudnicima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.