NavMenu

Beogradske elektrane grade pametnu zgradu - Objekat će proizvoditi svu energiju koju potroši

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedeljak, 19.02.2018. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Javno preduzeće Beogradske elektrane namerava da izgradi pametnu zgradu koja će iz obnovljivih izvora energije sama proizvoditi svu energiju koju potroši, a imaće i niz drugih sistema kako bi bila maksimalno energetski efikasna.

Objekat će imati između dve i tri hiljada kvadrata, i u njemu će biti smeštena administracija preduzeća.

Biće izgrađen na lokaciji Beogradskih elektrana u Novom Beogradu, na mestu barake koja tu stoji od 1965. godine, kada je i izgrađena toplana Novi Beograd, postrojenje kapaciteta 920 MW.

Pametna zgrada će imati solarne panele za proizvodnju električne i toplotne energije, kao i toplotnu pumpu za korišćenje geotermalne energije, koja će obezbeđivati grejanje. Imaće i senzore za "pametnu" rasvetu, a vodom će se snabdevati prikupljanjem kišnice.

- Pokazaćemo da zgrada može da funkcioniše nezavisno - kaže Petar Vasiljević, pomoćnik direktora Beogradskih elektrana, i dodaje da još nije poznata vrednost investicije, ali da bi tender za projektovanje trebalo da bude raspisan uskoro.


Objekat će imati i show room, gde će svaki posetilac moći da vidi kolika je potrošnja energije, kako je ta energija proizvedena i kolika je ukupna emisija CO2.

- Hoćemo da pokažemo da je moguće napraviti potpuno održive objekte koji će imati skoro nula energetsku potrošnju i koristiti obnovljive izvore energije. Ideja je da se pokaže da javni sektor brine, ali i da se obratimo svakom građaninu i nateramo ga da razmišlja o potrošnji energije i o tome kako da svoj dom učini energetski efikasnim - ističe Vasiljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.