NavMenu

Siguran izvoz maline u narednih deset godina - Posao sa Mađarima oživljava i Budimku?

Izvor: RTS Subota, 17.02.2018. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: jocic/shutterstock.com)
Vlade Srbije i Mađarske dogovorile da će malinari iz Srbije imati siguran izvoz na mađarsko tržište. Potpisan je i Memorandum o razumevanju kompanija iz Kečkemeta i Arilja kojim je predviđena izgradnja fabrike za preradu malina i u kojoj će u prvoj godini biti otvoreno pedeset novih radnih mesta.

U narednih deset godina, 5.000 tona malina sigurno će biti izvezeno u Mađarsku, a to je deo investicije od deset miliona evra, u okviru koje će u Arilju biti izgrađena i srpsko mađarska fabrika.

- U njoj će se prerađivati industrijska malina i izvoziti kao gotov proizvod iz Arilja, a u Mađarskoj će se od tog proizvoda praviti džemovi i ostali gotovi proizvodi - navodi Saša Stanić, direktor kompanije H&S Fruit Arilje.

U Mađarskoj će biti još veća investicija u fabriku za preradu srpskog voća, a Vlada Srbije planira da se i u Požegi napravi jedna mešovita fabrika. Mnogi misle da je u planu oživljavanje Budimke.

- Nameravamo da rešimo probleme nekih starih brendova, koji već petnaest dvadeset godina ne funkcionišu - navodi Branislav Nedimović, ministar je poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Proizvođači se raduju novim tržištima i novim radnim mestima, ali i nadaju da to neće uticati na cenu, čiji bi pad bio udar na ceo potrošački lanac, upozoravaju u Udruženju malinara Užice.

Ariljski voćari okupljeni u zemljoradničkoj zadruzi Agro eko voće planiraju da sami prerađuju malinu u sokove i džemove. Ali i to će rešiti samo mali deo problema, za koje je potrebna strategija.


- Potrebno je da se osnuje voćarska berza u Beogradu, gde će jednostavno tržište zavladati, gde će biti ponuda i potražnja biti takve da mali poljoprivredni proizvođači da li ujedinjeni, da li organizovani u udruženja, ili zadruge, mogu imati dodira sa tržištom. Proizvođači ovog momenta nemaju dodira sa tržištom i to je najveći problem - objašnjava Božo Joković, direktor Agro eko voće iz Arilja.

Mešovite fabrike za preradu voća jedno su od rešenja problema malinarstva, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, jer se dugoročnim ugovorima osigurava i izvoz. Zato se ovakvi projekti pored Arilja planiraju na još tri lokacije u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.