NavMenu

Industrijska proizvodnja u Vojvodini ostvarila rast od 7,7% u 2017. - Dobri rezultati i kod uslužnih delatnosti

Izvor: eKapija Utorak, 13.02.2018. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je danas da je rast BDP-a od 2%, koji je ostvaren u Srbiji i AP Vojvodini u 2017. godini veoma dobar rezultat, i da možemo biti zadovoljni postignutim, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Na konferenciji za medije posvećenoj privrednim kretanjima u Vojvodini, Milićević je naglasio da je najvažnije to što je u 2017. godini nastavljen pozitivan trend rasta BDP-a koji je zabeležen i tokom prethodnih godina.

Osvrnuvši se na rezultate po sektorima, potpredsednik Pokrajinske vlade je istakao da je u Vojvodini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 7,7%, što je posebno dobar pokazatelj. Najveći rast je zabeležen u prerađivačkoj industriji i to u proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, gume i plastike.

- Spoljnotrgovinska razmena u Vojvodini beleži rast od 16,9% što je u nominalnom iznosu više od 10 mlrd EUR - naveo je Milićević i dodao da je prošle godine zabeležen rast i kod uslužnih delatnosti, u oblasti saobraćaja i transporta, a ohrabrujući rezultati su u ugostiteljstvu i turizmu. O tome govori i podatak da je Vojvodinu u 2017. godini posetilo skoro pola miliona stranih i domaćih turista, što je 11,2% više u odnosu na prethodnu godinu.

Milićević je dodao i da IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana, te da beleži najdinamičniji rast izvoza u Srbiji.


- Prema podacima Vojvođanskog IKT klastera, izvozni prihod samo njihovih članica veći je od 200 mil EUR. U Novom Sadu ima više od 250 kompanija u kojima radi više od šest hiljada zaposlenih, što čini trećinu ukupnog broja zaposlenih u IT industriji cele Srbije - rekao je Milićević i naveo podatak da je porasla i prosečna neto zarada i to za 3,6%, a da je broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen za 16,4%, odnosno da je ukupno 26.000 nezaposlenih manje nego godinu ranije.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, dodaje se na sajtu Vlade Vojvodine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.