NavMenu

Devizne rezerve NBS 9,64 mlrd EUR na kraju januara 2018.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2018. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 9,64 mlrd EUR, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 180% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, pokazuju preliminarni podaci NBS. Kako je saopštila centralna banka, to je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju januara 7,9 mlrd EUR. Bruto devizne rezerve su u januaru smanjene za 314 mil EUR, a neto devizne rezerve za 361 mil EUR, navodi NBS u svom saopštenju.

Kako se dodaje, u januaru su prilivi u devizne rezerve ostvareni po osnovu - neto prodaje (veća prodaja od dospeća) deviznih hartija od vrednosti, izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima pokrili gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 mil EUR). Neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 mil EUR), kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 mil EUR) doprineli su u najvećoj meri smanjenju deviznih rezervi u januaru tekuće godine.


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 mil EUR i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

Dodaje se i da je u januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%, a Narodna banka Srbije je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.